Ik wil voor het eerst in eigen land gaan duiken!
Dit bericht is geplaatst op 6 februari 2021Dit is wat je niet verwacht en wat je zeker moet weten!
Je wil dit jaar voor het eerst in Nederland of België gaan duiken. Goed idee. Zeker gezien de wereldwijde covid-pandemie die ons aan de grond houdt. Je weet nog niks over duiken in Nederland en België? De Duikersgids is jouw duikgids. Bezoek onze website, download onze gratis app en schaf de Duikersgids veldgids aan. Video: JackieO. Beijk video:
Duiken in eigen land
Wat kun je verwachten van een duik in je eigen land? Veel meer dan je in eerste in stantie zou denken. Laten we als opwarmertje wat hoogtepunten met je delen. Je kunt in Nederland van alles en nog wat onder water zien. Van meervallen, steuren en wolhandkrabben tot pijlinktvissen, sepia's en zelfs zeepaardjes. Bijzonder zijn ook de exoten die door het opwarmende water voor onze kust opduiken zoals maanvissen en schildpadden. Dat zijn de uitzonderingen, maar haaien en bruinvissen komen veelvuldig in de Oosterschelde voor. Duikers krijgen ook geregeld bezoek van zeehonden die nieuwsgierig aan hun vinnen trekken. Voor een duik in de Oosterschelde is wel wat ervaring nodig, omdat je in getijdewater duikt. In de Grevelingen speelt dit geen rol. Ook wrakduiken is op sommige locaties mogelijk. Er liggen in Nederland diverse zoet- en zoutwaterwrakken en wrakjes. Het zicht is ook lang niet zo slecht als je zou vermoeden. Een zichtbaarheid van 2 tot 3 meter is normaal maar er zijn genoeg duikplaatsen waar je tot 6 meter ver kunt zien met uitschieters tot 20 meter.
Waar kun je duiken?
Waar kun je in Nederland of België duiken? Ook een goede vraag. De Oosterschelde en de Grevelingen zijn Nederlandse duikmekka's. Elk jaar komen duikers uit Belgie, Duitsland en Frankrijk om van de Zeeuwse delta te genieten. Vooral de Oosterschelde is een parel voor iedereen die van de natuur houdt. Deze zeearm fungeert als kraamkamer van de Noordzee. Dit resulteert in een extreem grote biodiversiteit met door het jaar heen telkens weer nieuwe soorten die komen paaien. Behalve in zout kun je in Nederland ook in zoet water duiken. Er zijn honderden zoetwaterplassen in Nederland. Veelal zijn dit voormalige zandafgravingen die zijn volgelopen met regenwater. De toplocaties zoals Vinkeveen, De Beldert en de Boschmolenplas kent iedereen. Je duikt er met gemiddeld 5 meter zicht in een prachtige omgeving van snoeken, palingen, autowrakken, vliegtuigwrakken en nog veel meer. Duiken in steengroeven is weer heel anders. Dit is mogelijk in België waar tientallen oude mijngroeven zijn omgebouwd tot duikstekken. De onderwaterwereld van deze carrieres, zoals de Belgen ze noemen, bestaan uit oude mijnbouwwerktuigen en vaak zijn er karpers en steuren uitgezet. Je duik vindt plaats in een natuurlijke bosomgeving met onderwater een intrigerende wereld van steen.
Wat moet je zeker weten?
Wat moet je weten als je gaat duiken in Nederland of België? Duiken in eigen land is prachtig. Het is alleen een stuk onzekerder dan in de voor jou zo bekende tropische bestemmingen. Je moet je dus goed voorbereiden om een teleurstelling te voorkomen. De Duikersgids helpt je daarbij. De Duikersgids is een seizoensadvies met alle toplocaties, opvallende duikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Elke duikstek is zo beschreven dat je perfect voorbereid bent. Je vindt alles over toegang, zicht, diepte, bodem, soorten en eventuele waarschuwingen op twee overzichtelijke pagina's. De beschrijving van de stek is kort en informatief. Het leidt je van de instapplaats naar de mooiste biotopen en onderwaterobjecten met de nodige tips om soorten op te sporen. Elke stekbeschrijving heeft ook een overzichtelijke onderwaterkaart zodat je vantevoren je duikroute kunt uitstippelen. Neem altijd de Duikersgids mee als veldgids, maar raadpleeg voor vertrek ook de app of de website. Het laatste logbericht geeft je actuele informatie over het zicht, de watertemperatuur en de algehele beleving van de locatie.
Wat je vast ook niet wist
Tot slot een aantal hoogtepunten die je vast en zeker zullen verrassen. Nederland telt wel 80 duikwinkels en enkele honderden duikverenigingen. Het Nederlandse onderwaterlandschap is niet vlak maar vaak erg heuvelachtig. Vergeet niet dat je in zandafgravingen duikt, de graafmachines hebben prachtige landschappen voor ons achtergelaten. Je kunt in Nederland en België archelogische vondsten doen in duikstekken zoals Mill, Twiske en de Put van Ekeren. Een van de grootste zoetwaterwrakken van Europa ligt in Nederland. In Zeeland vindt elk jaar in mei de 'sepia-run' plaats. Zodra het water een temperatuur van 12 graden bereikt verschijnen de eerste dieren. In een fraaie Nederlandse duikstek ligt de cockpit van een Boeing. In Nederland en België kun je in sommige stekken diepe duiken maken tot wel 50 meter. En nog veel meer. Succes met je eerste duik in eigen land.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht