Explosieve toename aangespoelde zeepaardjes
Dit bericht is geplaatst op 12 januari 2021"Een visser trof er honderden aan in zijn netten."
Langs de Nederlandse kust spoelen de laatse tijd opmerkelijk veel zeepaardjes aan. De afgelopen dagen zijn er alleen al op Texel acht gevonden, waaronder enkele levende exemplaren. Ook in visnetten worden ze steeds vaker aangetroffen, vaak met meerdere tegelijk. Wat is er mis met de zeepaardjes? Of gaat het juist erg goed? Video: Nathalie van Linge. Bekijk video:
Zeepaardjes Nederlandse kust
Sportduikers spotten al jarenlang zeepaardjes in de Oosterschelde. De laatste jaren neemt het aantal waarnemingen toe. Dit blijkt onder meer uit logberichten op duikersgids.nl. Dit wijst ongetwijfeld op een groeiende populatie van deze bijzondere soort. Wat zorg wekt is het toenemend aantal strandingen. Op zondag 10 januari 2021 werd nog een levend zeepaardje gevonden op Ameland en op 30 december vonden hengelaars er eentje op het Banjaardstrand bij Vrouwenpolder. Op 24 augustus 2019 werd een vondst gemeld op het strand van Kijkduin en in januari van dat jaar was het raak langs een strand aan de Waddenzee. De lijst is lang en niet alle zeepaardjes worden gemeld of gevonden. Ook op 11 januari 2021, 6 maart 2020, 4 maart 2020, 28 januari 2019 en 3 februari 2019 zijn op verschillende stranden aangespoelde zeepaardjes gevonden.
Groeiende populaties
Natuurliefhebbers staan voor een raadsel. Is het toegenomen aantal strandingen een logisch gevolg van de groeiende populaties? Of is er iets anders aan de hand? Dat er sprake is van groei staat buiten kijf. Behalve in de Oosterschelde nemen duikers ze tegenwoordig ook waar in de Grevelingen, 't Veerse Meer en de Westerschelde. Ook sport- en beroepsvissers merken een toename. "Ik vistte afgelopen zomer op levend aas op een zandbank bij Zoutelande toen ik er vijf in mijn net omhoog haalde," vertelt een hengelaar. Een sportduiker merkt op: "Ik ken het (bevestigde) verhaal van een visser die er in één trek honderden in zijn netten aantrof." Kan een toename van de soort het aantal standingen verklaren? Hoe meer zeepaardjes er zijn des te meer er doodgaan en aanspoelen? Het is de vraag of het zo simpel is. Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar zeepaardjes voor de Nederlandse kust ontbreekt. Pasklare antwoorden zijn dan ook niet voorhanden.
Speculaties op social media
Natuurliefhebbers speculeren op social media, op zoek naar antwoorden. "Dat er meer aanspoelen omdat de populaties toenemen is twijfelachtig," merkt iemand op, "er spoelen ook geen grote aantallen zeenaalden aan." Iemand anders reageert daarop met de opmerking dat aangespoelde zeenaalden veel minder opvallen dan zeepaardjes en ook niet snel op social media belanden. Vooral de strandingen op Texel leiden tot vragen vanwege de aantallen. "Er gaan ineens wel erg veel dood," zegt iemand. "Hoe komt dat? Waar leefden ze? Kan het iets te maken hebben met het zeegras, hun natuurlijke habitat? Wie het weet mag het zeggen." Kom je ook een gestrand zeepaardje tegen? Meldt het ons via Duikersgids Support Team. Zie je er eentje onderwater, plaats dan een logbericht. Zo verzamelen we data die mogelijk waardevolle informatie kan opleveren. Wil je op zoek? De Duikersgids local diving edition 2021 helpt je op weg. Abonneer je nu!
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht