Abonnee content
Activeer de Duikersgids Getijdenplanner. Vraag nu een Abonnee-code aan en profiteer ook van onze andere abonnee content.
Automatische getijdenberekening
Wil je gaan duiken in de Oosterschelde? Normaal gesproken heb je daar een getijdentabel voor nodig. Maar, je kunt ook onze automatische getijdenplanner gebruiken. De getijdenplanner van de Duikersgids vertelt jou in een paar klikken precies wanneer de kentering plaatsvindt bij duikstekken in de Oosterschelde zoals de Zeelandbrug of Katshoek. Je hoeft de berekening dan niet meer zelf te maken.
Let wel! Een getijdenplanner is nooit honderd procent accuraat. Externe factoren zoals wind, stroming of foutjes in de code kunnen invloed uitoefenen op het resultaat. Check dus ook altijd de stek! De getijdenplanner van de Duikersgids is gebouwd door sportduiker, Dick Zeeman.
Werking getijdenplanner
Hoe gebruik je de getijdenplanner van de Duikersgids als je gaat duiken in de Oosterschelde? Heel simpel. Selecteer een duikplaats en een datum en bekijk hoe laat de kentering plaatsvindt. Je bepaalt dan zelf hoe laat je het best te water kunt gaan. Meer hoef je niet te doen. Onze getijdenplanner is ook beschikbaar in de gratis Duikersgids app. In de app kun je ook de hoog- en laagwater standen raadplegen per maand en jaar, zoals verstrekt door Rijkswaterstaat (dus nog niet herleid). Het spreekt vanzelf dat je de juiste brevettering moet hebben als je in het getijdewater van de Oosterschelde wil duiken in duikstekken zoals Sint Annaland, Stavenisse of Galjoen zonder Poen. Zoek een duikschool om je brevet te halen.
Hoe werkt het getijde?
In de Oosterschelde kan het hard stromen onder invloed van het tij. Bij wisselend tij (van hoog naar laagwater of omgekeerd) neemt de stroming af om eventjes nagenoeg stil te vallen. Dit moment noemen we de kentering. Als je een uur wil duiken, moet je een half uur voor en een half uur na de kentering duiken. De stroming is dan het zwakst. Elk jaar geeft Rijkswaterstaat de hoog- en laag watertijden vrij voor het hele jaar. De waterstanden ter hoogte van Stavenisse zijn leidend voor de duiksport. Dit wil zeggen dat je de waterstand bij Stavenisse moet herleiden voor de duikstek waar je wil gaan duiken. Dat doe je met behulp van een correctie- of herleidingstabel, zoals onderaan deze pagina weergegeven. Bij de ene duiklocatie moet je er tijd aftrekken en bij de ander moet je er tijd bij optellen.
Getijdeberekening uitvoeren
Hoe moet je de berekening zelf uitvoeren? Een voorbeeld: Kies als duikstek bijvoorbeeld de Zeelandbrug. Kijk eerst in Duikersgids of hier bij hoog- of laagwater gedoken wordt. Ga nu naar de getijdentabel van Rijkswaterstaat. Kies een datum en kijk hoe laat de hoog en laagwater tijden vallen. Ga nu naar de herleidingstabel (zie links) en kijk hoeveel tijd je bij deze tijden moet optellen of aftrekken. Het resultaat van deze berekening geeft aan hoe de kentering bij deze duikstek plaatsvindt en hoe laat je te water kunt gaan.
Let goed op. Er zijn ook tijden waarop je niet kunt duiken, bijvoorbeeld bij springtij. Ook dit staat in de getijdeninformatie weergegeven. Daarnaast zijn er stekken in de Oosterschelde waar je vrijwel altijd kunt duiken door het ontbreken van stroming. Dit geldt ondermeer voor stekken zoals de Bergse Diepsluis en Zoetersbout. Ongeacht hoe je de berekening maakt, check altijd de omstandigheden ter plaatse voordat je het water in gaat. Factoren zoals wind en stroming kunnen effect hebben op het getij en verschillen veroorzaken in je berekening. De omstandigheden ter plaatse kunnen afwijken van welke berekening dan ook. De Duikersgids aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van afwijkingen in de automatische Duikersgids getijdenplannen.