Recreatief duiken in Nederland

Recreatief duiken in Nederland

Recreatief duiken in Nederland is fun! Er wordt veel in Nederland gedoken en niet zonder reden. Weet je dat je in Nederland sepia'szeepaardjesmeervallen en steuren kunt zien?  En weet je dat het zicht in Nederlandse duikstekken kan oplopen tot meer dan 20 meter? Ben je nieuwsgierig geworden? Nederland telt vele tientallen duiklocaties en er zijn tal van duikscholen waar je je duikbrevet kunt halen. Er zijn vast ook duikscholen en duikstekken bij jou in de buurt. 

Recreatief duiken

Als je recreatief wilt gaan duiken in Nederland is het raadzaam om eerst je duikbrevet te halen. Dit kan in Nederland bij tal van duikscholen. Geef je op en ga aan de slag of maak eerst een proefduik. Het behalen van je duikbrevet verloopt in een aantal stappen. Je krijgt eerst theorieles, gevolgd door een aantal zwembad- en open water duiken. De cursus wordt door een professionele duikinstructeur gegeven en alle benodigde duikmaterialen zijn bij de cursus inbegrepen. De meeste duikopleidingen zijn flexibel en internationaal. Dit betekent dat je het theoriegedeelte in Nederland kunt doen en het praktijkgedeelte op je vakantie in het buitenland. Omgekeerd kan ook, je kunt ook na een proefles op je vakantie hier in Nederland je duikcursus afronden. Neem contact op met een duikschool in jouw omgeving.

Alles over duiken in Nederland

Wil je je eerst oriënteren voordat je recreatief gaat duiken in Nederland. De Duikersgids is daar een perfect middel voor. De Duikersgids komt één keer per jaar uit als seizoenadvies met de mooiste duiklocaties in en Nederland en België en een twintigtal nieuw ontdekte duikstekken. Verder vind je in de Duikersgids bijna alle duikwinkels, duikscholen en vulstations van Nederland. Koop de gids los of neem een abonnement!  
De Duikersgids heeft ook een online platform, bestaande uit een gratis app en een website met duizenden duikstekbeschrijvingen en tienduizenden recensies (logberichten) van duikers. Hiermee kun je onder meer zien wat zich op dit moment op de duiklocaties afspeelt. Op het Duikersgids platfom bereiden dagelijks duizenden duikers hun duik voor. Wat is het zicht op de duiklocatie van mijn keuze? Is het een moeilijke of een makkelijke duikstek? Wat hebben duikers daar recentelijk gezien? En nog veel meer. 

Mooie duiklocaties in Nederland

Wat zijn mooie duiklocaties in Nederland? En wat kun je in Nederland onderwater allemaal zien en beleven? Bekende duikgebieden in Nederland zijn de Oosterschelde, de Grevelingen en de Vinkeveense Plassen. Je kunt in Nederland dus zowel in zoet als in zout water recreatief duiken. Enkele van de bekendste zoutwaterlocaties zijn: De Zeelandbrug, Zoetersbout, Anna Jacobapolder, de Bergse Diepsluis, Den Osse Nieuwe Kerkweg, Scharendijke en Dreischor Gemaal. Mooie zoetwaterlocaties zijn onder meer: Eiland 4, Bootduiken Vinkeveense Plassen, Boschmolenplas, De Beldert en de Nionplas. De meeste duikstekken kun je gratis bezoeken, bij sommige betaal je entree- of parkeerkosten. Voorzieningen zoals toilet, omkleedruimte en dergelijke zijn lang niet bij alle duikstekken aanwezig. 

Zeepaardjes in Nederland 

Nu ben jij natuurlijk benieuwd waar je in Nederland die zeepaardjes kunt zien? Zoek in onze logberichten om daar achter te komen. Voer een periode en de naam van een soort in om te vinden wat je zoekt. Zeepaardjes worden in de Oosterschelde waargenomen. Het zijn heel bijzondere dieren die veel duikers aantrekken. Ook de jaarlijkse migraties van sepia's en de pijlinktvissen trekken veel duikers naar de Oosterschelde. De sepia's, ook zeekatten genoemd, komen naar deze kraamkamer van de Noordzee om te paren en hun jongen groot te brengen. Elk jaar is het wachten tot de eerste sepia zich aandient. Bijna nergens ter wereld worden per vierkante meter zoveel verschillende diersoorten waargenomen als in de Oosterschelde. Enkele soorten die je in de Oosterschelde tegenkomt zijn: Haaien, roggen, zeehonden, zeedonderpadden, harders, zeebaarzen en nog veel meer. Duikers uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk weten deze rijke onderwaterwereld, met zijn enorme biodiversiteit te vinden. 

De Nederlandse onderwaterwereld

Maar de Nederlandse onderwaterwereld heeft meer te bieden dan alleen zeepaardjes en sepia's. Wat dacht je van de gigantische meervallen van de Kempervennen, de steuren van de Toolenburgerplas, de karpers van de Nionplas of de kapitale snoeken in het glasheldere water van de Vinkeveense Plasssen? Veel duiklocaties in Nederland zijn voorzien van een duikparcours of van duikobjecten. Een duikparcours helpt je om je onderwater te oriërenteren, daarnaast trekken de verschillende objecten tal van vissen en andere soorten aan. De objecten worden speciaal met dit doel afgezonken, nadat ze eerst helemaal veilig en milieuvriendelijk zijn gemaakt. Wat kom je allemaal tegen? Vliegtuigen, stadsbussen, autowrakken, scheepswrakken en zelfs onderwaterhuizen, waar je enige tijd zonder perslucht kunt verblijven. Een van de oudste onderwaterhuizen in Nederland is de Cockelbockel in de Sloterplas in Amsterdam. 

Duikopleidingen in Nederland 

Eenmaal opgeleid als sportduiker kun je nog alle kanten op. Er zijn tientallen duikorganisaties, zoals de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond) of het alom bekende PADI, die tientallen verschillende duikopleidingen verzorgen. Je begint als open water duiker, maar je kunt je door ontwikkelen tot advanced duiker, wrakduiker, grotduiker, reddingsduiker, duikinstructeur en nog veel meer. Natuurlijk wil je behalve in Nederland ook recreatief duiken in het buitenland. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie duikvakantie op Bonaire? Op het Duikersgids platform kun je je vakantie voorbereiden op basis van duikervaringen die duikers daar nu opdoen. Stel ons platform in op Bonaire, Malta of Egypte en ontdekt wat je daar allemaal kunt zien.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht