Duiken in Nederland outdoor

Duiken in Nederland outdoor

Duiken in Nederland outdoor. Dat kan absoluut. Er wordt zelfs heel veel outdoor gedoken in Nederland. Excacte cijfers zijn onbekend, maar je hoeft op een zondag maar langs de Zeeuwse dijken te wanden om te zien hoeveel in Nederland outdoor gedoken wordt. Bij duiksteken zoals de Bergse Diepsluis, de Zeelandbrug, Den Osse Nieuwe Kerkweg of Zoetersbout kan het soms zelfs extreem druk zijn. Bij mooi weer zie je overal volle parkeerplaatsen en tientallen duikers die de trappen op en af gaan. 

Outdoor duiken in Nederland 

Toch denken veel mensen dat oudoor duiken in Nederland niet mogelijk is. Niets is minder waard. Nederland telt meer dan 200 outdoor duiklocaties. Je vindt ze bijna allemaal op duikersgids.nl met een uitgebreide duikstbeschrijving en alle bijkomende informatie die je maar kunt wensen zoals duikkaarten, een aanduiding van de moeilijkheidsgraad, een sterrenwaardering, foto's, wrakanimaties en voldoende reviews (logberichten) van sportduikers. Jaarlijks komen er nieuwe duikplaatsen bij in binnen- en buitenland. Bovendien wordt de duikstekinformatie geregeld up to date gehouden. Wil je outdoor duiken in Nederland? Dan kun je je het best oriënteren op het Duikersgids platform (app en website). 

Boek met duikstekken in Nederland

De Duikersgids geeft ook een handboek uit met outdoor duikstekken in Nederland. De Duikersgids komt één keer per jaar uit in boekvorm, met alle top duiklocaties in Nederland en België en nieuw ontdekte duikplaatsen. Sportduikers en duikscholen gebruiken de Duikersgids als seizoensadvies om elk jaar de meest interessante duikplaatsen te vinden. In de Duikersgids vind je ook bijna alle duikcentra, duikscholen en vulstations in Nederland. De Duikersgids wordt uitgebracht in handig A5-formaat waardoor je hem makkelijk kunt meenemen en opslaan. De Duikersgids ligt bij veel duikscholen op de leestafel en je vindt hem bij menig duiker in de auto. Je kunt de Duikersgids los kopen of je kunt je abonneren. Bij een abonnement krijg je onze Duikersgids online abonnee code gratis. 

Mooiste outdoor duiklocaties

Je kunt in Nederland zowel in zout als in zoet water outdoor duiken. Zoutwater duiken gebeurt vooral in de Oosterschelde en de Grevelingen. Enkele van de bekende zoutwater duikplaatsen zijn: de Zeelandbrug, Zoetersbout, Sint Annaland en de Bergse Diepsluis. Mooie zoetwater duikstekken zijn onder meer: De Beldert, Eiland 4, Bootduiken Vinkeveense Plassen, de Boschmolenplas, het Haarlemmermeerse bos en de Zevenhuizerplas. Verder wordt in Nederland outdoor gedoken in kanalen zoals de Zuid-Willemsvaart, maar ook in de Noordzee wordt gedoken. Er zijn verschillende charters die bootduiken aanbieden in de Noordzee. In de Noordzee wordt vooral gedoken op duikwrakken, waaronder wrakken uit de Tweede Wereld Oorlog. 

Indoor duiken in Nederland

Behalve outdoor wordt in Nederland ook indoor gedoken. Er zijn verschillende indoor duiklocaties in Nederland waar je in comfortabele omstandigheden kunt duiken, met goede faciliteiten. Dit is een groot verschil met de outdoor duiklocaties. Lang niet alle outdoor duiklocaties zijn uitgerust met duikvoorzieningen zoals een toilet en een omkleedruimte. Iedereen in Nederland die outdoor wil duiken, moet eerst zijn duikbrevet halen. De eerste praktijklessen worden gegeven in zwembaden of indoor duiklocaties. Om het brevet te behalen dien je echter ook enkele buitenwater duiken te maken. Je hebt pas echt gedoken als je in een outdoor locatie gedoken hebt. Enkele indoor duiklocaties in Nederland zijn: DiveWorld Enschede en Duiktoren Triton

Duikstekinformatie essentieel

Als je outdoor wil duiken in Nederland is betrouwbare duikstekinformatie van essentieel belang. Het zicht onderwater kan wisselen in Nederland, onder invloed van wind, regen en andere weersinvloeden. Logberichten van duikers helpen om de actuele situatie in te kunnen schatten. Verder heb je goede duikkaarten nodig om je onderwater te kunnen oriërenteren. De duikkaarten van de Duikersgids zijn voorzien van dieptelijnen en geven alle duikgerelateerde objecten van duikstekken weer, zowel boven- als onderwater. Ook onze heldere duikstekbeschrijvingen helpen je goed op weg. Kijk op het Duikersgids platform voordat je gaat duiken om je duik voor te bereiden. Je maakt dan de meeste kans op een succesvolle duik. Download de Duikersgids app om alle actuele duikstekinformatie altijd bij de hand te hebben.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht