Duiken in Nederland met de Duikersgids
03-07-2015. Wat maakt duiken in Nederland bijzonder? En welke rol speelt de Duikersgids eigenlijk precies bij het duiken in Nederland? Tijd voor een lezersonderzoek? Misschien geen gek idee. Hoe beoordeel jij de Duikersgids? En welke informatie mis je nog? Feit blijft wel dat je een duik in Nederland goed moet voorbereiden en dat een goede beschrijving en een overzichtelijke duikkaart daar erg nuttig voor zijn.
Duiken in Nederland
Als je gaat duiken in Nederland doe je dat meestal in een duikstek die je goed kent. Je weet dan wat je kunt verwachten van de toegankelijkheid, de faciliteiten en het onderwaterleven. Wat altijd onzeker blijft is het zicht. De Duikergids app en website vormen in dat opzicht een goede aanvulling op de gids. De Duikersgids app biedt realtime informatie over de weersomstandigheden op duiklocaties. Het weer kan van grote invloed zijn op de zichtbaarheid onderwater. Wind en regen veroorzaken in veel zoetwaterplassen een vermindering van de zichtbaarheid doordat er modder van de oevers het water in stroomt. Ook de windrichting kan van grote invloed zijn op het zicht, met name in de Oosterschelde. Deze weersgegevens worden in de app ook nog aangevuld met recente loginformatie van duikers over watertemperatuur, zicht en de soorten die ze recent gespot hebben.
Duikersgids elk jaar up to date
Maar, waarom zou je met de Duikersgids duiken als je toch altijd naar dezelfde locaties gaat? Daar zijn genoeg redenen voor. De Duikersgids wordt elk jaar bijgewerkt met de nieuwste informatie over jouw favoriete duikplaatsen. Je hebt dus altijd actuele informatie bij de hand over tarieven, nieuwe voorzieningen, waterkwaliteit en onderwaterobjecten. Zo is de duikplaats de Zeelandbrug in de loop der jaren meerdere malen drastisch op de schop gegaan. Enkele jaren geleden is het onderwaterscenario compleet veranderd, als gevolg van dijkwerzaamheden door Rijkswaterstaat. In 2015 vonden eveneens ingrijpende veranderingen plaats, met de renovatie van de parkeerplaats en de aanleg van onder meer een kleed- en toiletruimte. Verder past de Duikersgids elk jaar haar duikkaarten aan, als er noemenswaardige veranderingen zijn. Een nieuw wrakje of steenstort, heb je dan zo gevonden. De meeste duikers bewaren de Duikersgids in hun auto. Daarnaast ligt er op de meeste duikverenigingen wel een exemplaar. Handig om je te oriënteren op stekken die wat verder uit de buurt liggen. En natuurlijk wordt de Duikersgids veelvuldig gebruikt om de volgende duiktrip te plannen.
Met al die kennis van je doelgroep zou je haast denken dat een lezersonderzoek overbodig is. Het tegendeel is waar. Er blijven genoeg vragen over om de Duikersgids nog praktischer te maken. Ook moet de gids meer en meer gaan aansluiten bij het digitale Duikersgids platform (app en website). Het is er nu nog te druk voor, maar dat lezersonderzoek gaat er zeker komen.
Nieuwe duikstekken ontdekken
Duiken in Nederland betekent voor veel enthousiaste duikers ook geregeld nieuwe duikplaatsen ontdekken. De Duikersgids ontdekt elk jaar verrassende duikplaatsen, met behulp van enthousiaste sportduikers. Er kan ook bij jou in de buurt zomaar een stek bij komen.
Hoe leuk is het niet om eens in een totaal andere onderwaterwereld terecht te komen? Elk jaar gaan duikers met de Duikersgids in de hand naar duikplaatsen waar tot dan toe slechts een handjevol mensen gedoken heeft. Een goede voorbereiding is voor dit soort duiken van essentieel belang. De beschrijvingen in de Duikersgids zorgen dat je met de juiste kennis op pad gaat. We vertrouwen voor onze informatie op lokale duikers, vaak zijn dit de ontdekkers van de plas zelf. Alle informatie die nuttig kan zijn wordt in de beschrijving meegenomen, van het bodemverloop, het zicht en de eventuele gevaren tot de loopafstand van de parkeerplaats naar het water. Volg ook de duikroute die we aanraden en de tips, om snel op de meest interessante plekjes te komen. Natuurlijk kunnen we niet alles in kaart brengen. Dat is ook niet de bedoeling, er moet ook iets overblijven om zelf te kunnen ontdekken. Het is dit avontuur dat het duiken in Nederland voor veel duikers zo bijzonder maakt.
Les- en promotiemateriaal voor nieuwe duikers
De Duikersgids is ook een uitstekende aanvulling op het lespakket van nieuwe duikers. Cursisten leren met de Duikersgids hoe en waar er in Nederland gedoken wordt. Daarnaast is het een perfect hulpmiddel om op locatie je duik voor te bereiden. Ook als promotiemateriaal om nieuwe duikers te werven is de gids ideaal. Duiken in Nederland is voor veel mensen behoorlijk onbekend. Een blik in de Duikersgids leidt steevast tot dezelfde reactie: "Kun je dit allemaal in Nederland zien?" Geef een Duikersgids cadeau aan je buren of familieleden. Ze zullen zeker geïnteresseerd raken in je hobby.
Rol van de papieren Duikergids
Kortom, met de Duikersgids in zijn huidige vorm durven we best positief naar een lezersonderzoek te kijken. Als veldgids en seizoensadvies met updates van toplocaties en nieuw ontdekte stekken heeft de Duikersgids zijn positie verdiend. Daarnaast moet er ter promotie van het duiken in Nederland altijd een uithangbord van onze prachtige duikplaatsen blijven bestaan. Ook de nieuwe media, met het Duikersgids platform voorop, blijken de rol van de Duikersgids niet uit te hollen maar juist aan te vullen. Papier zal zijn charme nooit verliezen. En zo'n gids kan best tegen wat waterdruppels, jouw iPad niet! Hoe kunnen digitale media een papieren gids aanvullen? Welnu, er worden nieuwe bladen opgezet, als aanvulling op websites en apps die al jaren bestaan. Waarom? Omdat de behoefte er is. De uitkomsten van gebruikersonderzoeken wijzen dat uit.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht