Leren duiken en je duikbrevet halen

Leren duiken en je duikbrevet halen

Zo haal je je duikbrevet en word je een sportduiker

Je wil leren duiken? Je loopt al langer met de gedachte rond en nu vraag je je af: Waar kan ik mijn duikbrevet halen? Goed nieuws. Je kunt in Nederland en België prima recreatief duiken. Er zijn honderden duikscholen en duikstekken te vinden. Zoek een duikschool in jouw regio en stel direct een vraag.

Wat houdt de duikcursus in?

Leren duiken is een prima idee. Je kunt met je duikbrevet overal ter wereld duiken. Maar, ook duiken in Nederland zelf wordt veel gedaan. Er is een actieve duikcommunity en er zijn in Nederland en België tal van duikstekken. Je begint met je Open Water Brevet. Daarmee mag je samen met een buddy overal duiken tot een diepte van 20 meter. Welke duikopleiding je kiest is aan jou. Er zijn tal van duikopleidingen, waarvan PADI de meest bekende is. De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool. Reken op een bedrag rond de 550 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken. Je leert dan wat basisbeginselen van het duiken, waarna je in het zwembad ervaring mag opdoen met het ademen via een ademautomaat. Wie duikt moet een goede gezondheid hebben. Daarom is bij de meeste duikscholen een medische verklaring verplicht. Je kunt al jong beginnen. De minimale leeftijd om een basiscursus te volgen, varieert tussen tien en veertien jaar. Verder kan iedereen leren duiken. Je hoeft geen topconditie of een atletisch lichaam te hebben. Duiken is vooral een plezierige, ontspannende ervaring in een prachtige onderwaterwereld. 

Duikcursus in Nederland en België

Hoe ziet de Open Water Duikcursus eruit? Is het moeilijk en wat moet je er allemaal voor doen of kunnen? Duiken is niet moeilijk, iedereen kan het. Je schrijft je in bij een duikschool van jouw keuze. Zoek een duikschool in jouw regio en loop even langs, maar inschrijven kan meestal ook online. Als het papierwerk geregeld is, krijg je een boek, een DVD of inlogcode om je de theorie van het sportduiken eigen te maken. De duikcursus bestaat uit een theoriegedeelte, enkele oefensessies in het zwembad en meerdere open water duiken in het buitenwater. Alle oefen- en lesmaterialen zijn bij de cursus inbegrepen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over duikmaterialen zoals een duikpak, een ademautomaat en een duikcilinder. 

Theorie en praktijkles

Tijdens de lessen wordt jouw kennis telkens getoetst met een quizzje. Als alle goed gaat volgen de zwembadlessen. In het zwembad leer je de duikvaardigheden die je als duiker moet beheersen. Alles gebeurt onder de professionele begeleiding van een ervaren duikinstructeur. Uiteindelijk word je kennis getoetst met een theorie examen en is het tijd voor je buitenwaterduiken. In het buitenwater worden de oefeningen die je in het zwembad hebt gedaan, herhaald. Vervolgens maak je ook enkele echte duiken waarin je moet laten zien dat je de duikvaardigheden onder de knie hebt. Tot slot krijg je je brevet. Deze wordt officieel door de duikorganisatie opgestuurd. Je bent nu klaar om overal ter wereld te gaan duiken binnen de limieten van je duikbrevet. De meeste duikscholen hebben een duikteam of een duikvereniging. Sluit je aan. Dat is een goede manier om nu duikervaring op te doen. De teams oefenen een keer per week en maken elk weken een funduik. Een ander voordeel is dat je in het begin altijd met ervaren duikers op pad gaat die je eventueel kunnen helpen of begeleiden. Natuurlijk kun je ook onafhankelijk blijven en samen met je buddy te water gaan. Zoek een duikstek in jouw omgeving die binnen jouw limieten ligt en maak een afspraak. 

Vervolg duikopleidingen halen

Natuurlijk hoeft het niet bij je Open Water Brevet te blijven. Er zijn tientallen vervolg duikopleidingen die je kunt volgen, van een opleiding tot divemaster of instructeur tot diverse techdiving duikopleidingen met speciale gassen. Het meest voor de hand liggend is, om na je Open Water Brevet je Advanced Brevet te halen. Je leert extra vaardigheden en je kunt met dit brevet duiken tot een diepte van 40 meter. Dat is best handig omdat veel interessante wrakken dieper liggen dan 20 meter en daardoor nog buiten jouw bereik liggen. Maar, nu eerst een wat mooie duikbestemmingen ontdekken en vergeet niet, ook in Nederland en België kun je heel mooi duiken. "Maar je ziet hier toch niks?" Een grotere misvatting bestaat niet. Je kunt in Nederland zelfs sepia's, pijlinktvissen en zeepaardjes zien. Bedenk wel dat je voorkennis nodig hebt als je fijn wil duiken in Nederland en België. Daarom is het goed om ook in de digitale duikwereld te duiken van de Duikersgids. Hier halen alle duikers hun informatie vandaan en ook laten ze na elke duik een logbericht achter. Ook jij kunt op de hoogte blijven van actuele informatie over zicht, watertemperatuur, buiten temperatuur en soorten via de Duikersgids. Bekijk duikstekpagina Zeelandbrug.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht