De mooiste duikstekken van Nederland

De mooiste duikstekken van Nederland

06-07-2014. Wat zijn de mooiste duikstekken van Nederland? Zo af en toe duikt die vraag op. Het antwoord is nooit eenvoudig, want wat mooi is voor de een is dat niet voor de ander. Over de Zeelandbrug (32) zijn we het meestal met elkaar eens. De Zeelandbrug is officieus de mooiste duikplaats van Nederland. Voor het overige lopen de meningen uiteen.

Iedereen heeft wel een lijstje in zijn hoofd als je om een ranking vraagt van de mooiste duikplaatsen van Nederland. Maar wat zijn de criteria? Zicht, biodiveriteit, toegankelijkeheid? En hebben we het dan over zoet of zout water? De meningen lopen sterk uiteen. Misschien is daarom nog nooit een officiële verkiezing gehouden? Wel heeft de Duikersgids een paar keer de 'Duikstek van het Jaar ' verkozen. Daarbij ging het om de duiklocatie waar in een specifiek jaar de meeste voorzieningen voor duikers waren getroffen. Deze verkiezing is één keer gewonnen door duikstek 't Baardmannetje in Zuid-Holland en twee keer door 't Blauwe Meer in Noord-Brabant.  

Mooi duiken in Nederland

Deze maand werden we benaderd door de website Top10-Lijstje.nl en dook de vraag weer op. "Waar kun je mooi duiken in Nederland? We willen graag een top 10 van de mooiste duikplaatsen in Nederland op onze website publiceren. Kunnen jullie ons helpen?" Een top 10 was natuurlijk zo gemaakt, maar wel op voorwaarde dat we na enige tijd nog mochten wijzigen. Vervolgens plaatsen we onze top 10 op Facebook en wachtten de reacties af. Dat het bericht aandacht trok, mag duikelijk zijn. We bereikten 8.740 personen, 48 mensen vonden ons bericht leuk, het bericht werd negentien keer gedeeld en er waren vijftien commentaren. En ja, we gaan onze top 10 aanpassen. 

Zeelandbrug mooiste duikstek

Met de Zeelandbrug op nummer 1 zaten we goed. Niemand reageerde op de nummer 1 positie, de Zeelandbrug beschouwen we daarmee als de onbetwiste nummer 1. Den Osse Nieuwe Kerkweg (14) plaatsen we op 2 en ook dat leverede weinig discussie op. Met de Bergsche Diepsluis (81) op nummer 3 was niet iedereen het eens. Net als Dreischor Gemaal (4), Dreischor Frans Kokrif (5) en Scharendijke (16), op respectievelijk nummer 4, 5 en 6. Deze drie worden vooral als goede leslocaties gezien. Prachtige duikplaatsen, met ideale lesomstandigheden, maar niet met de schoonheid van een Gorishoek (78B), Burghsluis (45), Sint Annaland (73), Katshoek (57) of de Val (31). Over Goese Sas (63) op 7 geen commentaar en ook niet over de Vinkeveense Plassen (8) en De Beldert (9). Andere duikplaatsen die node werden gemist, waren: Putti's place (62), Galjoen Zonder Poen (68) en Camping Linda (70).   

Mooiste zoetwaterstekken in Nederland

Een onderscheid tussen zoet- en zoutwaterstekken werd niet echt gemaakt. Toch weegt voor de echte Zeelandduikers geen enkele zoetwaterstek op tegen een willekeurige duikplaats in de Oosterschelde. Onze top 10 lijst werd afgesloten met de Toolenburgerplas in Noord-Holland. Toch mag in de top 10 de Boschmolenplas in Limburg kennelijk niet ontbreken. Meerdere reacties gaven dit aan, en terecht vinden we achteraf. De Boschmolenplas (Panheel) is zonder enige twijfel een van de mooiste zoetwaterstekken in Nederland.
Wat vind jij van onze lijst en de commentaren? Eigenlijk maakt het ons niet zoveel uit. Die lijst is voor iedereen anders omdat iedereen zijn eigen criteria stelt als het gaat om duiken in Nederland. Op het Duikersgids platform kan je, bij het loggen van een duikbericht, per stek ook een waardering geven. Duizenden duikers hebben dit inmiddels gedaan. Misschien moeten we nog een paar jaar wachten en op basis van deze beoordelingen een definitieve top 10 samenstellen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht