Eerste sepia van 2017 gespot!

Dit bericht is geplaatst op 11 april 2017
Eerste sepia van 2017 gespot!

12-04-2017. De eerste sepia van 2017 is gespot in de Oosterschelde. De waarneming is afgelopen weekend gedaan bij de Zeelandbrug door sportduikers Kaj Crucq en Arne Bijl. Zie logbericht Duikersgids. Het dier bevond zich in de omgeving van een aantal kreeftennetten, kreeftenlarven staan op het menu van de sepia. De sepia's zijn dit jaar vroeg als gevolg van de zachte winter en het vroege voorjaar. Stockfoto: Lia van der Laan.

Duiken met sepias bij de Zeelandbrug 

Ook vorig jaar waren de sepia's vroeg. De eerste waarneming van een sepia werd in 2016 op 12 april gelogd op het Duikersgids platform. Het dier werd waargenomen bij de duikplaats Kulkenol. Elk jaar trekken sepia's massaal naar de Oosterschelde om te paren. Duikers plaatsen op tal van duikplaatsen sepiatentjes waartegen de sepia's hun eieren kunnen afzetten. Enkele duikplaatsen waar je grote kans maakt om sepia's te spotten zijn Bergse DiepsluisHalverwegeKulkenol en ZoetersboutHet mannetje blijf na de paring bij het vrouwtje om te voorkomen dat ze ook met andere mannetjes paart. Nadat de ongeveer 300 eieren zijn afgezet, begeeft het mannetje zich naar warmere wateren. De vrouwtjes sterven na de afzetting van de eieren meestal af. 

Sepia's Bergse Diepsluis 

Op het Duikersgids platform wordt op steeds meer duikplaatsen in de Oosterschelde een watertemperatuur van 12 graden gelogd. Dit geldt onder meer voor de Bergse Diepsluis, een duikstek waar jaarlijk veel sepia's naar toe trekken. Bij deze temperatuur worden gewoonlijk de eerste sepia's in de Oosterschelde gesignaleerd. We mogen dus aannemen dat het aantal waarnemingen in de komende weken flink zal toenemen. Heb jij al een Zeelandweekend gepland? Controleer in de Duikersgids app waar al sepia's worden gespot en wat de plaatselijke omstandigheden zijn. De Duikersgids app is GRATIS en beschikbaar voor zowel iOS als Android. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht