Topdrukte bij Zeeuwse duikstekken is vloek en zegen
Dit bericht is geplaatst op 19 augustus 2019Hoe komt de toestroom de duiksport ten goede en niet ten kwade?
In het duikseizoen van 2019 heerste topdrukte bij de populaire duikstekken in Zeeland. Vooral het weekend van 15 augustus 2019 zorgde voor overvolle parkeerplaatsen en lange rijen wachtenden bij de duikplaatsen. Dat is fantastisch nieuws voor de populariteit van het duiken in Zeeland. Maar hoe om te gaan met die onvermijdelijke overlast? En wat doet Zeeland met deze economische potentie? Denk mee op Duikersgids Support Team.
Duiken in Zeeland
Nederland beleefde in het weekend van 15 augustuss 2019 een van zijn drukste duikweekenden. Duizenden vakantievierende duikers uit Nederland, België, Duitsland en Frankijk wisten hun weg naar Zeeland te vinden. Sommigen voor een al lang gepland Zeelandweekend, anderen speciaal voor de zeepaardjes. Dit feest voor de duiksport heeft ook een keerzijde: Overvolle parkeerplaatsen, campers en partytenten die voor parkeerhinder zorgen, rijen op de duiktrappen, schade aan de natuur, slecht zicht, buddylijnen die voor hinder zorgen en nog veel meer. Wat is jouw mening? Hoe kan de toestroom van duikers gemanaged worden zodat het de duiksport ten goede en niet ten kwade komt?
Groei essentieel voor duiksport
Zijn er in bepaalde perioden teveel duikers in Zeeland? Is de rek er dan uit? "Absoluut niet," vinden veel leden van Duikersgids Support Team. "Groei is essentieel voor de duiksport in Nederland," zeggen ze. "Groei geeft de duiksport toekomst en zorgt voor meer geld, faciliteiten, trappen, steigers, vulautomaten en duikcentra. Groei van de duiksport ook goed voor de natuur. De duiksport kan als niets anders de onschatbare waarde van deze schitterende onderwaterwereld op de politieke agenda zetten." Tegenstanders menen dat er van die natuur weinig overblijft als grote groepen vaak onervaren duikers tegelijkertijd te water gaan. Anderen wijzen niet zozeer op het aantal duikers maar op hun gedrag. "Als iedereen zich volgens de normale gedragsregels zou gedragen, zou de drukte veel minder problematisch zijn," vinden zij. "Er heerst op de duikstekken een 'ik eerst mentaliteit', zeker als er zeepaardjes te zien zijn. Daarnaast is het aantal onervaren duikers soms gewoon te groot. Dat maakt het er allemaal niet leuker op."
Infoborden met gedragsregels voor duikers
Aan klachten geen gebrek. Oplossingen ontbreken vooralsnog en daarmee neemt de frustratie in piekperioden toe. Zouden striktere gedragsregels kunnen helpen als ze breed gedragen en onderwezen worden? Wat is er mis met verplichte lesstof in alle Nederlandse duikcursussen? En waarom geen informatieborden met 'huisregels' langs de duikstekken? Duikersgids Support Team geeft een aantal suggesties. Denk mee en vul aan. 1. Blokkeer geen parkeerplaatsen met campers, tenten en barbecuess. 2. Zorg dat je eerst goed kunt duiken voordat je met foto- of filmpapparatuur te water gaat. 3. Ga niet op drukke duikweekenden met cursisiten te water op de populaire duikplaatsen. 4. Zeepaardjes bevinden zich langs de gehele kust. Leer ze te vinden. 5. Zeepaardjes zijn kwetsbare dieren. Leer alles over hun gedrag voor je op zoek gaat. Heb jij meer suggesties? Geloof jij in afspraken waar alle duikprofessionals achter gaan staan en informatieborden? Denk mee...!
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht