Vaste gedragsregel voor duikplaatsen. Ja of nee...?

Dit bericht is geplaatst op 18 juni 2020
Vaste gedragsregel voor duikplaatsen. Ja of nee...?

Geef suggesties, keur regels af of vul ze aan.

Officiële gedragsregels voor duikplaatsen zijn er niet. Voor vislocaties wel. Als deze regels zouden bestaan, hoe zou het lijstje er dan uit moeten zien? Welke regels zou jij bijvoorveeld willen opstellen voor de zoetwaterstekken of voor Zeeland? Duikersgids Support Team geeft een voorzet. Geef suggesties, keur regels af of vul ze aan. Duikersgids Support Team: Joost Jochems.

Regels duiken Zeeland 

Geen campers bij de drukke duikstekken in Zeeland. Het is gewoonweg 'not done' om twee of drie autovakken in gebruik te nemen. Je ontneemt andere duikers de mogelijkheid om te parkeren. Geen partytenten op de parkeervakken. De parkeervakken zijn uitsluitend bestemd voor auto's. Gebruik bijvoorbeeld de velden in de buurt van de parkeerplaats. Geen BBQ en eetfeesten. Ook dat neemt teveel ruimte in beslag en zou beter op een naburig veldje kunnen plaatsvinden. Geen duikles aan nieuwe cursisten op toplocaties. De parkeervakken zijn niet bestemd voor groepsbriefingen, opgetuigde BCD's enzovoort. Het wekt veel ergernis als je om deze reden niet kunt parkeren na een lange rit uit, bijvoorbeeld Utrecht. 

Aparte duikstekken voor lesdoeleinden

Duiklocaties specifiek voor lesdoeleinden aanduiden. Sommige duikstekken zijn ideaal voor het geven van opleidingen, andere niet. Er moet een onderscheid komen tussen dit soort locaties, zodat gevorderde duikers rustig van hun favoriete duikstekken kunnen genieten. Herinvoeren Zeelandpas. Een vergunning om te duiken overeenkomstig de VisPas van Sportvisserij Nederland, met een kostprijs van circa 30 euro. Waarom niet? Je krijgt twee pasjes, eentje houd je bij je en de ander leg je in de auto. Van de opbrengst worden BOA's betaald die de gemaakte afspraken moeten handhaven. Ook investeringen zoals steigers, trappen, roosters, het uitbreiden van parkeerplaatsen en het afzinken van wrakken zijn dan mogelijk.

Handboek met richtlijnen

Speciale duikstekken voor onderwaterfotografen. Dit voert wellicht wat ver, maar funduikers en onderwaterfotografen gaan nou eenmaal moeilijk samen. Sommige duiklocaties zouden specifiek aangeduid kunnen worden als fotolocaties. Onderwaterfotografen mogen natuurlijk overal komen, maar ze zouden zich daar kunnen concentreren omdat ze daar geen last hebben van andere duikers. Uitgifte duikershandboek met richtlijnen. Een handboek met richtlijnen, adviezen, tips en regelgeving over hoe je je op duikplaatsen moet gedragen om het leuk en gezellig te houden. Waar moet ik me op duikstekken aan houden als instructeur, duikschool, cursist en onderwaterfotograaf. Voor de hengsport bestaan dit soort regel al lang. Zo mag je niet altijd meerdere hengels gebruiken en in bepaalde perioden mag op specifieke soorten niet gevist worden. Dat zorgt voor beperkingen maar houdt de sport wel leuk, gezond en gestructureerd.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht