Gebert Jenniskens duikt half uur met een bruinvis bij Zoetersbout

Dit bericht is geplaatst op 2 augustus 2017
Gebert Jenniskens duikt half uur met een bruinvis bij Zoetersbout

Wat Gebert Jenniskens meemaakt op 31 juli 2017 is uniek! Tijdens een duik in Zoetersbout heeft hij een bijzondere ontmoeting met een nieuwsgierige bruinvis. De interactie tussen bruinvis en duiker duurt een half uur. Het dier zoekt daarbij voortdurend het contact, springt uit het water en nadert Gebert soms tot heel dichtbij. Gebert logt die avond de duik van zijn leven op het Duikersgids platform. Film: Melvin Redeker. Bekijk de film:

Duiken in Zoetersbout

"Ik heb 1500 duiken gemaakt en heel wat gezien, maar dit zal ik nooit meer vergeten," vertelt hij over zijn bijzondere ervaring. "Ik dook rond de kop van de golfbreker op een diepte van ongeveer vier meter, toen ik ineens merkte dat ik niet alleen was. In eerste instantie schrok ik me rot. Je weet niet wat je overkomt en je primaire reactie is dat er gevaar dreigt. Pas toen de rust terugkeerde, zag ik dat het een bruinvis was. Hij zwom constant boven me en af en toe flitste hij voorbij. Soms kwam hij heel dichtbij, op een armlengte afstand." 

Tafereel gevolgd vanaf de kant 

Omdat het zicht in de Oosterschelde wat tegenvalt, heeft Gebert juist deze duik geen camera bij zich. Daar heeft hij nu spijt van als haren op zijn hoofd. Het enige wat hij kan doen is genieten van de ervaring. "Het was een prachtig dier," vervolgt hij, ''Hij bleef me maar volgen en probeerde steeds contact te maken. Zelf was ik natuurlijk ook nergens anders mee bezig. Je draait voortdurend om je as en je kijkt telkens je ogen uit. Het was echt geweldig." Zijn vrouw, dochter en hond volgen het tafereel vanaf de kant. Zij zien de walvis meerdere keren uit het water springen terwijl hij Geberts bellenspoor volgt. Als Gebert uit het water komt, is de euforie groot. Enthousiast delen hij en zijn toeschouwers hun unieke ervaringen. De ontmoeting is bijzonder omdat bruinvissen van huis uit schuwe dieren zijn die het contact met duikers mijden. 

Meerdere duikers aanwezig 

Gebert was die dag niet de enige duiker die een bruinvis zag bij Zoetersbout. Als je zoekt in logberichten kom je op dezelfde datum een logbericht tegen van Wouter H. Wouter meldt dicht aan de kant een bruinvis te hebben gezien, voordat hij het water in ging. Hij en zijn buddy proberen het dier ook onderwater te spotten wat echter niet lukt. Ondertussen gaat de interactie tussen Gebert en 'zijn' bruinvis door. Gebert: "Het dier leek verder gezond en genoot van onze ontmoeting. Toen hoorde ik ineens het geluid van boten. Daar schrok hij van en verdween in de diepte." Heb jij ooit bruinvissen gezien onderwater? Dat zou er zo uitzien. Film: Melvin Redeker. Bekijk de film: 

Wil je meer van dit soort nieuwsberichten? Volg Duikersgids Facebook en logberichten

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht