Grijze zeehond valt bruinvis aan. Heftige beelden!

Dit bericht is geplaatst op 14 mei 2020
Grijze zeehond valt bruinvis aan. Heftige beelden!

Hondenbacterie Neisseria animaloris

De natuur is soms hard. Zeker als je er vanuit menselijk perspectief naar kijkt. Dit is de aanval van een grijze zeehond op een bruinvis. De beelden zijn uniek en kunnen als heftig worden ervaren. Niet kijken dus als je daar niet tegen kunt. Reeds in 2015 werd de grijze zeehond ontmaskerd als een van de grootste vijanden van de bruinvis. Video: Tiphaine Bdl. Bekijk video: 

Oorzaak strandingen

Het is pas twee jaar bekend dat grijze zeehonden zich voeden met bruinvissen. Tot dan was het grote aantal bruinvissen, dat met zware verwondingen strandt aan de Zeeuwse kust, een raadsel. Vooral rond februari, als de paringstijd van de zeehond begint, wordt er veel op ze gejaagd. De bruinvis weegt ongeveer twintig kilo en heeft geen schijn van kans tegenover de 170 kilo wegende zeehond. Niet elke aanval is succesvol. Veel slachtoffers stranden gewond aan de kust bij Ouddorp, zo blijkt uit waarnemingen van Zeezoogdieren.org. Daar overlijden ze aan de hondenbacterie, Neisseria animaloris, die de zeehond met zich meedraagt.

Gevaarlijke bacterie

Dat de bruinvis op het menu van de grijze zeehond staat, heeft voor de soort als zodanig geen consequenties. De bruinvispopulatie komt hierdoor niet in gevaar. Volgens recente metingen van maritiem onderzoeksinstituut Imares zwemmen er ongeveer 40.000 bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee. De populatie is gezond en groeit elk jaar. Ook de zeehondenpopulatie neemt toe. Een gestrande bruinvis is vrijwel altijd ziek. Daarom is het nooit goed om ze terug te zetten in dieper water. In dit soort gevallen wordt aangeraden om altijd de Stichting SOS Dolfijn te bellen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht