Peter Groeneveld heeft bijzondere interactie met pijlinktvissen

Dit bericht is geplaatst op 12 juni 2021
Peter Groeneveld heeft bijzondere interactie met pijlinktvissen

"Met zijn tentakels tast hij mijn bril af."

Peter Groeneveld had nog nooit zoiets meegemaakt. Twee pijlinktvissen die heel actief de interactie met hem zochten. Hij liet het verbaasd over zich heenkomen en beleefde een van zijn mooiste duiken ooit. Uiteindelijk strekt hij zijn arm uit waarna een van de pijlinktvissen letterlijk op zijn handschoen neerstrijkt. Wat een ervaring. Duikersgids Support Team: Peter Groeneveld. 

Duiken in de Oosterschelde

"Net weer thuis van een schitterend mooie duik," schrijft Peter die avond op zijn Facebookpagina. Het begon allemaal met de zoektocht naar een zeepaardje. "Dat klopt," zegt hij, "we hadden een tip gekregen en dus de zooi in de auto gegooid en rijden maar." De zoektocht verliep moeizaam. Het zicht was slecht en er was geen zeepaardje te zien. "Na dik een uur kreeg mijn buddy last van de deining waarop hij besloot om boven water terug te zwemmen naar de kust. Ik volgde onderwater terwijl we contact hielden via de lichtbundels van onze lampen. Even later stuit ik op een paar stokken met eieren van pijlinktvissen en ik besluit foto's te maken. Ik ga op mijn knieën zitten en stel mijn camera in." Dan ineens gebeurt het!

Tentakels tasten bril af

"Tijdens het fotograferen word ik ineens opgeschrikt. Iets was tegen mijn hoofd gebonsd. Ik keek om me heen maar ik zag niks. Verbaasd ging ik door met fotograferen toen ineens iets tussen mijn hoofd en mijn camera doorschoot. Pijlinktvissen! Het zou een bijzondere ontmoeting worden. Een van de twee zwemt recht op me af en houdt vlak voor mijn bril stil. Secondenlang kijken we elkaar aan terwijl ik voel hoe het dier mijn masker met zijn tentakels aftast. De tweede schiet regelmatig langs me voorbij en raakt zelfs mijn hand. Op dat moment ga ik helemaal op in de ervaring en steek mijn hand uit. Het diertje legt zich vervolgens letterlijk op mijn handschoen neer. Het tweetal bleef daarna nog minutenlang om me heen draaien en contact zoeken door tegen me aan te zwemmen."

Contact tussen mens en dier

Peter geniet met volle teugen. "Het was fantastisch," zegt hij, "zoiets maak je nooit meer mee. Op een bepaald moment aaide ik er eentje, maar onmiddellijk trok ik mijn hand weer terug omdat ik dat eigenlijk niet wilde doen. Direct zwom het dier weer naar mijn hand toe om het contact voort te zetten. Ongelofelijk. Helaas kon ik niet veel langer blijven hangen en spelen, want mijn buddy wist van niets en was al boven. Maar wat een ervaring, wat een interactie. Ik had me even helemaal een met de natuur gevoeld." Peter maakt zijn duik af en deelt boven water zijn ervaringen om later op de avond zijn foto's te bekijken en te delen op Facebook. Wat kan duiken in de Oosterschelde bijzonder zijn, moet hij daarbij gedacht hebben. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht