Duikteam Dusky redt baby bruinvis tijdens duik in Katshoek

Dit bericht is geplaatst op 23 juni 2019
Duikteam Dusky redt baby bruinvis tijdens duik in Katshoek

Zet een aangespoelde bruinvis nooit terug in zee....!

Op zondag 23 juni 2019 hebben leden van duikteam Dusky een bruinvis gered tijdens een duik in Katshoek. Voor het team te water ging zagen zij de bruinvis spartelen tussen de basaltblokken. Leden van duikclub duikteam Dusky pakten het dier op en plaatsten het terug. Na hun duik troffen ze de bruinvis opnieuw aan, vastzittend in het wier. Het dier is uiteindelijk vervoerd naar SOS Dolfijn, waar het later in de middag is overleden. Video: Aquafilms.nl. Bekijk video:

Duiken Katshoek

"Vanmiddag om 14:15 uur was de kentering in Katshoek," vertelt Pieter Hendriks van duikteam Dusky. "Wij gingen te water rond de klok van 13.45 uur. Ineens zag teamlid, Johan Marijnissen, tussen de blokken een baby bruinvis spartelen. Hij riep en twee andere leden spoedden te hulp. Samen legden ze het dier weer in het water. Het bleek te gaan om een kalfje van maximaal enkele dagen oud. De Belgische duikers, Marc van Buynder en Roel Verelst waren eveneens ter plaatse. Alles werd gedaan om het dier drijvende te houden en niet te laten verdrinken. Uiteindelijk leek het dat de bruinvis herstelde en wegzwom."

Bruinvis in het wier

Niets bleek minder waar. "Na mijn duik kwam ik boven en zag ik dat de bruinvis vast zat in het dikke wier," verolgt Pieter Hendriks. "Ik ben er naar toe gezwommen en heb hem vervolgens losgemaakt en teruggebracht naar het ondiepe. Daar hoorden we dat de dierenambulance onderweg was. Die hebben de bruinvis naar een politiedepot in Goes gebracht, waar hij opgehaald is door SOS dolfijn. Helaas hoorden we later dat het baby dolfijntje niet meer te redden was. Medewerkers van SOS Dolfijn moesten het laten inslapen omdat een dergelijk jong dier niet zonder het moederdier kan overleven." Wat zou jij doen als je een bruinvis in nood aantreft? Er zijn vier gouden regels. Probeer ze te onthouden....! 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht