RECREATIESCHAP STICHTSE GROENLANDEN

Over RECREATIESCHAP STICHTSE GROENLANDEN

Duiken in de Vinkeveense Plassen is duiken in één van de mooiste zoetwater duiklocaties van Nederland. Verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer is het Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Om hier te duiken heb je een vergunning nodig, met duikpenning. Duikers zijn verplicht deze te dragen en de BOA’s van het recreatieschap controleren dat.

Duikzone en vergunning bij Zandeiland 4

De Vinkeveense Plassen zijn uitstekend geschikt om te duiken. Het heldere water en de grote diepte maken een duik in deze plassen steeds weer een belevenis. Voor Zandeiland 4 is een duikzone ingericht van ongeveer 1,80 meter bij 1,20 meter. De zone is met rood-wit gekleurde boeien gemarkeerd. Iedereen die in de duikzone van Eiland 4 in de Vinkeveense Plassen wil duiken heeft een duikpenning nodig. Dat geldt ook voor duikscholen en duikverenigingen. Ieder jaar krijgt de penning een andere kleur en nummer. Daardoor is snel zichtbaar wie beschikt over een vergunning en wie niet. Er is ook een dagvergunning verkrijgbaar. Duikscholen en -verenigingen kunnen een jaarvergunning kopen voor één instructeur en acht leerlingen. Deze vergunning kan het gehele jaar gebruikt worden voor de alle duiklessen. De vergunning met penning is alleen te verkrijgen bij duiksportwinkel Airdiving op Eiland 4. De penning wordt door Airdiving aan het duikjacket verzegeld.

Ontstaan Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen lijken een oud meer, maar niets is minder waar. Tot 1886 kon je hier op metersdikke pakketten veen lopen. Vanaf de eeuwwisseling begonnen honderden arbeiders met het zeer zware werk van het veensteken. Langzaam maar zeker veranderde dit moerasachtig veengebied in een meer dat wij later de Vinkeveense Plassen zijn gaan noemen. Het had niet veel gescheeld of dit meer was in de jaren ‘50 weer leeggepompt om de grond agrarisch te gebruiken. De plannen waren gemaakt en de ringsloot was aangelegd. Maar plots doken er recreanten op rond de plas. De plannen belandden in de ijskast. Gelukkig maar, want tot de dag vandaag blijkt dit stukje cultuurhistorie prachtig te combineren met recreatie.

Vraag informatie aan!

Adresgegevens

Baambrugse Zuwe 143
3645 AE
Vinkeveen

Contactgegevens

030 - 692 6111
stichtsegroenlanden@staatsbosbeheer.nl
recreatieschapstichtsegroenlanden.nl

Soort winkel

Duikzone Eiland 4
Beheer en onderhoud Vinkeveense Plassen

Deel deze winkel met mededuikers