Zeehond valt bruinvis aan

Dit bericht is geplaatst op 8 augustus 2017
Zeehond valt bruinvis aan

Elk jaar spoelt een toenemend aantal verzwakte of verminkte bruinvissen aan in Nederland. Onderzoek uit 2013 heeft aangetoond dat grijze zeehonden de voornaamste boosdoeners zijn. Deze foto illustreert dat op treffende wijze. Je ziet hier hoe een grijze zeehond een bruinvis een dodelijke beet toedient. Bekijk meer foto's.

Wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde (UU), IMARES Wageningen en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) voerden het onderzoek uit. Zij onderzochten tussen 2003 en 2013 tientallen kadavers van bruinvissen. DNA-onderzoek toonde toen aan dat grijze zeehonden de verwondingen toebrengen. Grijze zeehonden jagen dus actief op bruinvissen, wat opmerkelijk is omdat men altijd dacht dat ze alleen op vis jagen. De resultaten van het onderzoek zijn destijds gepubliceerd in de tijdschriften the Royal Society en Marine Ecology Progress Series.

Bruinvissen en zeehonden

Grijze zeehonden en bruinvissen delen hetzelfde leefgebied. Beide komen dicht aan de Nederlandse kust voor en geven vaak ook de voorkeur aan havengebieden. Om deze reden worden beide soorten geregeld door sportduikers waargenomen. Duikstek Zoetersbout is een van de duikstekken waar vaak zowel zeehonden als bruinvissen gespot worden.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht