Elk jaar in oktober duiken grote scholen orka's op in de Noordzee
Dit bericht is geplaatst op 19 oktober 2015"Soms zien we meer dan honderd orka's om de boot."
Oktober is orkamaand in de Noordzee. Beroepsvissers wete niet beter. Fotograaf Melvin Redeker monsterde enkele jaren geleden aan bij makreelvisser George Anderson op zijn schip de Adenia om dit spektakel vast te leggen. Video: Melvin Redeker. Bekijk video: Elk jaar updates topduiklocaties en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.
Duiken in de Noordzee
"In twintig jaar fotografie heb ik nog nooit zoiets moois meegemaakt," aldus Redeker destijds. "En dat nog wel in onze Noordzee." Voor de beroepsvissers is het zo gewoon dat er nauwelijks over gesproken wordt, maar voor de meeste mensen is dit een onbekend fenomeen. Ook voor veel duikers die geregeld in de Noordzee duiken is dit onbekend. "Dit waren twee gemiddelde dagen," aldus de vissers over de waarnemingen. "Het komt voor dat we zeventig orka's aan de ene kant van de boot zien en zestig aan de andere kant."
Oktober is orkamaand
De orka’s worden elk jaar rond oktober gesignaleerd door verschillende makereelvissers. Het gaat om visetende orka's die vanuit de Atlantische oceaan de migratie van de makreel volgen door de Noordzee. Er is weinig bekend over deze populatie orka's. Het zijn zeer intelligente dieren die tevoorschijn komen zodra de vissers hun netten inhalen. Ze hebben geleerd dat ze dan makkelijk aan een maaltje makreel kunnen komen. "Zodra de netten aan boord zijn, verdwijnen de orka's weer in de onstuimige zee," aldus Redeker. De meeste waarnemingen worden gedaan in en rond de noordelijke helft van de Noordzee. Dit zijn traditioneel de visgronden waar Nederlandse vissers sinds de dertiende eeuw op haring en makreel vissen.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht