Plotselinge stofwolken bij Bergse Diepsluis. Bruinvissen...?

Dit bericht is geplaatst op 6 september 2020
Plotselinge stofwolken bij Bergse Diepsluis. Bruinvissen...?

"We werden als het ware ingesloten door snel gecreëerde stofbanen."

Duikers logden vandaag op Duikersgids over het ontstaan van plotselinge stofwolken bij de Bergse Diepsluis. De snelheid waarmee het stof ontstond doet ze vermoeden dat dit door bruinvissen werd veroorzaakt. Het zou natuurlijk ook een zeehond kunnen zijn. Heb jij hier ook ervaringen mee? 

Duiken Bergse Diepsluis

De duikers doken richting de Bergse Diepsluis Hangcultuur toen ze als het ware werden ingesloten door snel gecreëerde stofbanen. Belemmerd door het slechte zicht begaven ze zich in een andere richting, waarna hetzelfde opnieuw gebeurde. Wat zou het kunnen zijn? Het vermoeden van bruinvissen is niet onlogisch gezien de snelheid waarmee de stofbanen ontstonden. Hoewel het geen snelle zwemmers zijn kunnen bruinvissen een snelheid van 23 kilometer per uur bereiken. Bruinvissen worden niet vaak in de Bergse Diepsluis gezien. Wel werd in januari 2020 een jong, drachtig vrouwtje dood in de duikplaats aangetroffen. Zeehonden komen er wel veelvuldig. Ze zijn sneller en wendbaarder dan bruinvissen en halen met gemak snelheden van meer dan 30 kilometer per uur.   

Interactie bruinvis Zoetersbout

Een stek waar geregeld bruinvissen worden gezien, is Zoeterbout. Daarbij gaat het in vrijwel alle gevallen om waarnemingen aan de oppervlakte, voor of na een duik. Des te opmerkelijker is het logbericht van Gebert Jenniskens van 31 juli 2017. Tijdens een duik in Zoetersbout heeft hij onderwater een ontmoeting met een nieuwsgierige bruinvis. De interactie tussen bruinvis en duiker duurt een half uur. Het dier zoekt voortdurend het contact, springt uit het water en nadert Gebert soms tot heel dichtbij. Gebert logt die avond de duik van zijn leven op het Duikersgids platform. Helaas heeft hij geen camera bij zich om zijn ervaringen vast te leggen. Wouter H. logt die dag eveneens over een bruinvis bij Zoetersbout, die hij vlak voor het te water gaan waarneemt. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht