Duiken in de Noordzee met bruinvissen

Dit bericht is geplaatst op 9 november 2015
Duiken in de Noordzee met bruinvissen

09-11-2015. Duiken in de Oosterschelde betekent soms een ontmoeting met een zeehond. Een ontmoeting onderwater met een bruinvis is vrijwel uitgesloten. Als het toch gebeurt, is dat bijzonder. Het lukte Melvin Redeker en Fiona van Doorn met veel geduld en kennis van zaken in oktober 2015 tijdens een van hun expedities in de Noordzee. 

Na je duiken in de Oosterschelde zie je ze waarschijnlijk weleens aan de oppervlakte. Bruinvissen zijn schuwe dieren. Ze zijn erg gevoelig voor geluid en zwemmen daarom weg van boten. Ze zijn zo schuw dat er weinig onderwaterbeelden van in het wild levende bruinvissen bestaan. Dat het Melvin Redeker lukte om ze te filmen, heeft alles te maken met ervaring en ook een beetje geluk.
"We hebben veel tijd besteed aan vooronderzoek en heel veel tijd op zee doorgebracht. Op een gegeven moment bevonden we ons in het noordelijke deel van de Noordzee toen een groep bruinvissen herhaaldelijk naar onze boot zwom. Dat is vrij ongebruikelijk. We zijn meteen het water ingegaan en hebben toen deze uitzonderlijke beelden gemaakt. De bruinvissen waren speels en nieuwsgierig en zochten zelfs oogcontact. Ook van hun wat slome imago bleef weinig over. Ze waren razendsnel en zwommen bijna haakse bochten.
Op de filmbeelden zie je hoe ze zich op hun zij draaien om ons beter te kunnen bekijken."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht