Gijs Doornbosch beleeft angstige momenten bij Galjoen Zonder Poen

Dit bericht is geplaatst op 23 september 2018
Gijs Doornbosch beleeft angstige momenten bij Galjoen Zonder Poen

Hoe kun je hier nog veilig duiken? Er zijn afspraken gemaakt door de NOB

Duikers beleefden opnieuw angstige momenten bij Galjoen Zonder Poen. Opnieuw zorgde een confrontatie met het schip de Beatrix 2 voor gevaar. Wat kun je doen om hier nog veilig te duiken? Bekijk de afspraken die de NOB afgelopen zaterdag maakte met de schipper en lees het verontrustende verhaal van sportduiker, Gijs Doornbosch.

Duiken Galjoen Zonder Poen

"Ik  ga op zaterdagochtend 22 september met mijn buddy duiken bij het Galjoen Zonder Poen. We maken een duikplan en gaan te water. Blij verrast door het goede zicht laten we ons met de stroming meevoeren en al snel raken we op diepte. Na ongeveer 20 minuten horen we een boot naderen. Geluid draagt ver onderwater, maar nu komt het toch wel heel erg dichtbij. We horen de schroef praktisch boven ons en dan komt er een kletterend geluid bij. We kijken elkaar aan en kijken om ons heen... dit moet de ankerketting zijn!

Dan ineens keert de Beatrix 2 terug

We zijn geschokt en willen meteen terug naar de kant. Dan bedenk ik dat de schipper waarschijnlijk helemaal niet weet dat we er zijn. Ik besluit eerst mijn boei op te laten en dan via de bodem naar de kant te gaan. Eenmaal aan land blijkt de vischarterboot te zijn doorgevaren tot de Tetjes. Waarschijnlijk heeft hij toch de boei gezien. Maar als we beiden op de trap staan, keert de Beatrix 2 terug. We roepen dat er nog meer duikers in het water zijn, maar de schipper heeft daar geen boodschap aan en laat opnieuw zijn anker vallen. Even later komen ook de twee Belgische duikers, die na ons te water zijn gegaan, geschrokken en perplex boven water.

Levensgevaarlijke situtatie

Helaas staat dit levensgevaarlijke voorval niet op zichzelf. Er moet snel een werkende oplossing worden gevonden, anders vallen er slachtoffers. Momenteel hangt de veiligheid af van de goodwil van schippers. Onverantwoordelijke en eigenwijze schippers kunnen duikvlaggen, kantwachten en boeien negeren. Boeien zijn als gevolg van de stroming ook niet altijd even adequaat. Een duikvlag of een kantwacht zou kunnen helpen, maar de schipper reageerde ook niet op onze waarschuwing dat er meer duikers onderwater zijn.

Politie kon niets doen

De politie is ter plaatse geweest, maar constateerde dat de schipper in zijn recht staat. Een mevrouw die regelmatig haar hond uitlaat bij deze duikstek reageerde net zo geschokt als wij. 'Hoe kan de schipper op hooguit 50 meter onder de kant varen, terwijl hij weet dat dit een drukke duikstek is. De Oosterschelde is toch groot genoeg.' Gijs besluit: "Ik pleit voor een anker- en visverbod op 250 meter vanaf de dijk voor het tijdskader van 1 uur voor en 1 uur na de kentering. Duikers kunnen zo zorgeloos duiken tijdens de kentering en vissers kunnen tijdens de kentering een ander plekje opzoeken in de grote Oosterschelde."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht