Kreeftenvisser gooit zijn fuik uit over duikers bij Strijenham
Dit bericht is geplaatst op 6 juni 2019Duikers beleven angstige momenten tijdens een duik op Hemelvaart.
Dirk van den Bergh beleefde op 31 mei 2019 een hachelijk avontuur in Strijenham toen een kreeftenvisser zijn fuik uitgooide over zijn buddy. Het incident vond plaats bij de duiktrap, terwijl een kantwacht tevergeefs het onheil probeerde te keren. Dirk wist zijn buddy te bevrijden. "Maar," zegt hij, "dit had makkelijk fataal kunnen aflopen."
Duiken in Strijenham
"Het ergste is dat de visser ons compleet negeerde en doorging met zijn werk, terwijl hij wist dat we ons direct onder zijn boot bevonden. Echt ongelofelijk. Ik zou het zelfs een moordaanslag met voorbedachte rade durven te noemen. Er ontstond een enorme stofwolk onderwater, waarna mijn buddy ineens vast kwam te zitten. Ik vraag me echt af of die vissers niet aangeklaagd kan worden want hij handelde in volle bewustzijn. Wat er onderwater gebeurde leek hem niet te interesseren. Ook de kantwacht negeerde hij, hij ging gewoon door met zijn werk."
Eerst lawaai en toen...
Het voorval begon voor de duikers met lawaai. Dirk: "Halverwege de duik hoorden we ineens een enorm lawaai als van een onweer. Iets later dwarrelden er ineens zomaar krabben op onze hoofden en toen weer dat lawaai. Na enige verbazing beseffen we wat er gebeurt, er zit een visser boven ons. We gaan snel riching de kant als rond 4 meter diepte het geluid weer opdoemt. We worden nu toch wel écht ongerust en ik maak het teken om richting de dijk te gaan. Op dat moment komen we in een enorme stofwolk terecht. We zien niets meer, zelfs onze instrumenten kunnen we niet meer aflezen. We pakken elkaar vast en beginnen te zwemmen om uit de wolk te geraken. Het lukt en het OK teken wordt gegeven, maar dan ineens geeft mijn buddy een heel ander teken. Hij zit vast...!"
Fuik over beide benen
Beiden beseffen dat ze in een hectische situatie zitten. Dirk: "Ik zag dat mijn buddy naar achteren wees. Ik volgde zijn aanwijzingen en toen zag ik het, er ligt een fuik boven op zijn benen! Ik zwem achteruit en kan hem bevrijden. Hoe kan zoiets nu? We vervolgen onze weg naar de kant en komen op 10 meter van de duiktrap boven en als we achterom kijken zien we een vlag dobberen die een fuik aanduidt. Die was er bij ons vertrek helemaal niet! Onze kantwacht, de echtgenote van mijn buddy, weet ons haarfijn te vertellen wat ze allemaal zag gebeuren. Ze volgde onze bellen en wist waar we lagen. Zij vertelt ons hoe de visser tijdens onze duik twee fuiken kwam ophalen die reeds op de duikstek lagen. Als hij met de derde fuik wil beginnen, slaat zij alarm. De visser geeft aan dat hij het begrepen heeft, maar gaat gewoon verder en vaart dan weg richting de haven."
Schip keert terug naar de duikstek
Daarmee is het incident niet voorbij. "Wat er dan gebeurt tart alle verbeelding, de boot keert terug en er wordt een nieuwe fuik uitgegooid in de buurt van onze bellen. De kantwacht is in alle staten, want ze ziet dit gebeuren. Het is deze laatste fuik, die meegenomen door de stroming, op de benen van mijn buddy terecht komt." Daarmee heeft het zoveelste incident plaatsgevonden waarbij duikers in gevaar komen door scheepvaart verkeer. Vorig jaar deden zich incidenten voor bij onder meer de Zeelandbrug en Galjoen Zonder Poen. Het is tijd voor gericht beleid om dit soort levensgevaarlijke incidenten te voorkomen.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht