Bijna ongeval met meerdere duikers bij Galjoen Zonder Poen

Dit bericht is geplaatst op 16 augustus 2018
Bijna ongeval met meerdere duikers bij Galjoen Zonder Poen

Anker naast duikers te water en meerdere duikers vast aan vislijnen

Gisterenmiddag heeft zich bij duikplaats Galjoen Zonder Poen (68) een bijna-ongeval voorgedaan. Een charterboot, met tientallen hengelaars aan boord, gooide haar anker uit terwijl ter plaatse gedoken werd. Meerdere duikers kwamen vervolgens vast te zitten aan vislijnen, waarna ze onder water door hun buddies bevrijd moesten worden. De duikers gebruikten geen duikboei of -vlag. Allen kwamen met de schrik vrij.  

Duiken Galjoen Zonder Poen  

Franky Christiaens, van duikclub Salvons uit Halewijk, maakte het incident vanaf de kant mee. Hij trad op als duikleider terwijl twee van zijn buddies aan het duiken waren. Een daarvan, Luk Halewijk, hoorde de boot boven zich aanleggen, terwijl hij een duik maakte op het 'galjoen'. Franky: "Hij hoorde een enorm kabaal toen de ankerlijn werd afgeworpen. Hij schrok zich kapot. Andere duikers beleefden dezelfde angstige ervaringen en kwamen zelfs vast te zitten in de vislijnen."

Vast aan vislijn onderwater

Ten tijde van het incident was een dertigtal duikers onderwater. Geen van hen had het schip gezien voor ze te water gingen. "Vanwege de wind en de grote afstand kon ik de schipper ook niet waarschuwen," vertelt Franky. "Later sprak ik een van de duikers die vast had gezeten. Het vistuig had zich op 27 meter diepte om de kraan van zijn duiktank gewikkeld. Zijn buddy zag wat er aan de hand was en wist hem los te snijden. In totaal heb ik drie duikers gezien die met vistuig en vishaakjes in hun pakken boven water kwamen. Helaas heb ik daar geen foto's van gemaakt."

Onverantwoord gedrag

Franky vindt het gedrag van de rederij onverantwoord. "Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt en er hadden nog veel ergere dingen kunnen gebeuren," zegt hij. "Zo'n reder vaart al jaren op de Oosterschelde. Ik snap dat je op kabeljauw wil vissen bij dat wrak. Maar moet dat nou echt tijdens de kentering op een plek waar veelvuldig gedoken wordt? Dat is toch levensgevaarlijk! Bij deze een waarschuwing aan allen en met name aan de rederij. Pas op voor dit soort gevaarlijke situaties. Het kan mensenlevens kosten...!"

Duik veilig met Duikersgids app

Blijf op de hoogte van dit soort gevaren met de Duikersgids app. Risicovolle situaties als gevolg van hengelaars, pleziervaartuigen, parkeerproblemen, kapotte steigers, gladde instapplaatsen; het wordt allemaal gelogd in de Duikergids app zodat je op je hoede kunt blijven. De Duikersgids app is gratis beschikbaar voor Android en iOS. Download hem nu en duik veilig. Gebruik ook een duikvlag of een duikboei.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht