Staatsbosbeheer brengt duikers in gevaar bij Bommenede. Boete: 298 euro!

Dit bericht is geplaatst op 17 augustus 2020
Staatsbosbeheer brengt duikers in gevaar bij Bommenede. Boete: 298 euro!

"Dit had helemaal verkeerd kunnen aflopen."

Staatsbosbeheer heeft op zaterdag 15 augustus 2020 twee duikers bij Bommenede Werkhaven Oost een boete van elk 149 euro opgelegd. Volgens de duikers is daarbij zeer gevaarlijk opgetreden. "Ze zijn via hun decoboei omhoog gesleurd, terwijl met draaiende motor boven hun hoofd werd gevaren," aldus Frank van Reeth. "Bovendien waren ze niet in overtreding omdat ze tot de vaargeul hebben gedoken." Duikersgids Support Team: Frank van Reeth. Foto: Frank van Reeth. 

Onverantwoord optreden

Frank sloeg het incident als kantwacht gaande. Hij noemt de actie van Staatsbosbeheer volstrekt onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk. "Er is minutenlang met draaiende motor boven hun hoofd gevaren. Daarna is een van hen als het ware omhoog gesleurd. De hele actie was bijzonder angstaanjagend. Dit had helemaal verkeerd kunnen aflopen. De rustige manier waarop de duikers gereageerd hebben, heeft erger doen voorkomen. Eenmaal boven water onstond een discussie die we helaas niet konden winnen. De onverantwoorde en levensgevaarlijke manier waarop ze te werk zijn gegaan, was nauwelijks bespreekbaar. Hoe is daar de veiligheid, waar het tenslotte om ging, mee gediend? Uiteindelijk is ons middagje Bommenede een zeer gevaarlijke en kostbare duik geworden."  

Verloop van het incident  

Het incident voltrekt zich als volgt. De duikers duiken die middag met drie man tot maximaal 8 meter diepte. Aan het einde van de duik wordt op 5 meter diepte een veiligheidsstop gemaakt, waarbij een decoboei wordt opgelaten. "Dit trok de aandacht van Staatsbosbeheer," aldus Frank. "De boei heeft ons verraden, zo werd ons later verteld." Staatsbosbeheer positioneert zich vervolgens boven de duikers en rukt voortdurend aan de decoboei als teken dat zij omhoog dienden te komen. Frank: "Daar is natuurlijk geen gehoor aangegeven. Pas toen de motoren na enige tijd werden stil gelegd is één van de drie duikers opgestegen om te kijken wat er aan de hand was. De anderen bleven beneden wachten op een teken dat alles veilig was. Heel verontrustend allemaal en buitengewoon onveilig."

Wel of geen decoboei gebruiken

Frank blijft zich er druk over maken. En terecht! "Waarom niet even wachten en de duikers berispen als ze het water veilig verlaten hebben? De eerste duiker is praktisch naar boven gesleurd, ongeacht of deze nog in deco was. Ongelofelijk!" Eenmaal aan land wordt beide duikers een boete van 140 euro opgelegd, plus 9 euro administratiekosten. "Kennelijk heeft het gebruik van een decoboei ook nadelen," besluit Frank. "Je verraadt je aanwezigheid en riskeert daarmee een flinke boete." Verder stelt hij zich de vraag hoe het mogelijk is dat medewerkers van Staatsbosbeheer op een dergelijke onverantwoorde en onoordeelkundige wijze met duikers omgaan. De duikers hebben PADI Europa gemaild om tegen het optreden van Staatsbosbeheer te ageren. Ook de NOB is van het incident op de hoogte gesteld.

Duiken in Bommende

Bij Bommenede doen zich vaker problemen voor op het gebied van de handhaving. Bommenede Werkhaven Oost is een officiele duikplaats waar je gewoon mag duiken. Weliswaar is het een druk bevaren, ondiepe stek met een vaargeul die dicht aan de kant ligt. Duiken in de vaargeul is verboden en dit wordt strenger gecontroleerd dan bij andere duiklocaties in Zeeland. Deze informatie staat op Duikersgids. De duikplaatsbeschrijving en Duikersgidskaart zijn naar aanleiding van dit incident aangepast om duikers extra te waarschuwen. Ga je duiken in Bommenede Werkhaven? Duik zoveel mogelijk aan de oever, gebruik altijd een decoboei en wees je ervan bewust dat er gecontroleerd wordt. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht