KNRM wil meer begrip tussen duikers en andere watersporters

Dit bericht is geplaatst op 4 juni 2015
KNRM wil meer begrip tussen duikers en andere watersporters

Alle duikstekken van Duikersgids staan in app KNRM Helpt

De Koninklike Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wil met duikorganisaties en watersportbonden in overleg om de watersport veiliger te maken. Hoe onveilig het nu soms nog is, blijkt uit onderstaande blog van Bas Brand. Bas is vrijwilliger bij de KNRM, ervaren zeiler en inmiddels ook al jarenlang actief als sportduiker.  

Duiken in Zeeland

"Ik zeil al jaren met plezier in Zeeland en sinds vijf jaar duik ik daar ook. Bij Bruinisse, tussen Anna Jacobapolder en Zijpe, maakten we als zeilers vaak mooie slagen, zo dicht mogelijk langs de kant. Soms zag ik daar duikers aan de oever zwaaien. ‘Aardige mensen die duikers,’ dacht ik dan. Sinds ik duik weet ik beter, ik voer over de duikers heen. Dat is geen probleem als ze diep zitten, maar dicht bij de kant zijn duikers met hun opstijging bezig. Het is niet fijn als er dan een kiel langs komt zeilen. Wat ik vroeger soms ook deed, was onder de dijk ankeren. Ook dat bleek een risico voor duikers, een anker dat rond 15 meter diepte plots naar beneden komt.

Noodopstijging Duikers

Heel soms moeten duikers een noodopstijging maken. De duiker zal altijd proberen om eerst een oranje of gele boei op te laten, een zogenoemde Surface Marker Boei (SMB). Het kan vervolgens even duren voordat de duiker zelf boven komt. Het is prettig als andere watersporters weten dat ze in dergelijke situaties afstand moeten houden en dat ze de boei bijvoorbeeld niet moeten gebruiken als leuk rondingsobject. Als je een SMB met duikers aan de oppervlakte ziet, kan je wel weer gerust dichterbij komen om te vragen of er hulp nodig is. Kijk voor meer informatie op de site van de KNRM of mail voor vragen naar dhr. O. Tompot.

Duikstekken Duikersgids in app KNRM Helpt

Wat gebeurt er nu op het gebied van voorlichting? Helaas bevatten de hydrografische kaarten geen waarschuwing voor duikers, en dat terwijl er in de Oosterschelde en de Grevelingen heel wat duikstekken zijn op locaties waar veel gevaren wordt. Gelukkig doet de Duikersgids heel veel om in samenwerking met de KNRM de veiligheid voor duikers te vergroten. Duikersgids heeft de KNRM alle GPS coördinaten van duikstekken geleverd zodat deze ook voor bovenwatersporters te zien zijn. De KNRM Helpt app (gratis) is een goed hulpmiddelen voor duikers en bovenwatersporters, evenals de KNRM duikvlag.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht