Schipper Beatrix 2 doet oproep aan sportduikers

Dit bericht is geplaatst op 1 oktober 2018
Schipper Beatrix 2 doet oproep aan sportduikers

"Blijf weg als je ons bij Galjoen ziet liggen, wij willen ook geen ongelukken."

Ad de schipper, kapitein van de Beatrix 2, doet een oproep aan sportduiker na de reeks van incidenten die zich bij Galjoen Zonder Poen hebben voorgedaan. "Blijf weg als je ons schip ziet liggen en wees alert in de perioden waarin wij aanleggen. Omgekeerd houden wij ook rekening met duikers. Maar maak je wel goed zichtbaar middels vlaggen, lampen of bootjes! Hetzelfde geldt voor mijn collega's op andere locaties. Zichtbaarheid is alles."

Duiken Galjoen Zonder Poen

Het gesprek met ons begint hij vol verontwaardiging. "Ik krijg emails waarin ik beschuldigd wordt van opzet en nalatigheid," aldus Ad de Schipper. "Ik kan me daar heel kwaad om maken. Wij willen toch ook geen ongelukken. Zowel vissers als sportduikers hebben het recht om hun activiteiten bij Galjoen Zonder Poen te ontplooien, maar doe dat wel verantwoord. Zorg dat je goed zichtbaar bent, maak je positie kenbaar middels een bootje of een duikvlag en ga niet te water als je onze boot ziet liggen."

Waarom aanleggen bij het wrak

Op de vraag waarom de Beatrix juist aanlegt bij Galjoen Zonder Poen, is het antwoord simpel. "De Oosterschelde raakt leeggevist door het gebruik van sleepnetten. Als wij niet op minimaal tien meter van het wrak aanleggen vangen we niks. Mijn klanten gaan dan klagen en blijven weg. Toch vaar ik altijd door als ik een duikvlag of luchtbellen zie, dat is vanzelfsprekend. Ik vaar al mijn hele leven op de Oosterschelde. Ik ken de duikplekken en ik weet de duikers komen, maar ik moet ze wel kunnen zien en ze moeten niet te water gaan als ik er al ben. Dat is vragen om problemen." 

Visplekken en tijden Beatrix 2

Uiteraard hebben we ook gevraagd in welke perioden de Beatrix 2 actief is en op welke plekken. "Ik kom voornamelijk bij Gorishoek en Galjoen Zonder Poen en alleen vanaf half juli tot half november. De tijden kunnen verschillen maar we liggen er vaak al ruim voor de kentering. Soms zijn we er ook in de namiddag of avond. Dan is het natuurlijk extra moeilijk om luchtbellen of boeien waar te nemen. Zorg dan voor goede verlichting aan de kant, danwel op het water. Tot slot verzoek ik om wat meer begrip en terughoudenheid bij duikers. De beschuldigingen aan ons adres gaan soms erg ver. Wij proberen ons brood te verdienen en zijn allerminst op ongelukken uit."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht