Schipper Beatrix 2: "Duikers speelden met hun leven"

Dit bericht is geplaatst op 21 augustus 2018
Schipper Beatrix 2: "Duikers speelden met hun leven"

Incident toont wederom het onbegrip tussen duikers en bootverkeer aan

Ad de Schipper, kapitein van De Beatrix 2, reageert op PZC.nl op het bijna-ongeval dat zich vorige week voordeed bij duikplaats, Galjoen Zonder Poen. De Beatrix 2 had hengelaars aan boord en ging tussen een groep duikers voor anker, waarna sommige van hen vast kwamen te zitten in vislijnen. De Schipper zegt op PZC.nl dat de duikers, die geen duikvlag of duikboei gebruikten, met hun leven hebben speelden en noemt hen roekeloos.

Duiken Galjoen Zonder Poen

"Gebruik een boei of een vlag," zegt De Schipper, "of leg er een bootje bij, maar maak je aanwezigheid kenbaar. Dan blijf ik uit de buurt.'' Franky Christiaens van duikschool Salvanos uit België, maakte het incident vanaf de kant mee. Het niet gebruiken van een duikboei vind hij niet ongebruikelijk. "Ik kom hier al 29 jaar. Iedereen op het water weet dat er bij het kenteren van het tij op die plek duikers zijn. Het is absurd dat de Beatrix 2 op dat moment en op die plek het anker liet zakken." De Schipper vindt dit onzin. "Ik vaar al 38 jaar op de Oosterschelde. Wij gaan ook altijd voor anker als het tij keert. Als het sterk stroomt kun je er niet eens vissen. Bovendien zoeken wij ook graag de wrakjes op omdat daar veel vis zit." 

Gevaarlijke situaties 

Het incident toont wederom aan hoeveel onbegrip er bestaat tussen duikers en watersporters. Veel watersporters weten niet eens wat een duikvlag of duikboei is. Bootjes varen geregeld uit nieuwsgierigheid op duikboeien af en surfers gebruiken de boeien om te keren. Daarnaast is het een feit dat duikers hun aanwezigheid lang niet altijd kenbaar maken en te makkelijk aannemen dat de pleziervaart wel rekening met ze zal houden. Tot welke gevaren dit onbegrip kan leiden, bleek op 16 augustus 2018. Het loodzware anker van De Beatrix landde op enkele tientallen meters van de duikers, terwijl het kabaal van de ankerketting voor enorme schrikreacties zorgde. Ook kwamen duikers vast te zitten in de vislijnen van de hengelaars, aan boord van de Beatrix 2. Ze moesten door hun buddies worden losgesneden.

Duik veilig met Duikersgids app

Duikorganisaties wereldwijd adviseren hoe dan ook een duikvlag of een duikboei te gebruiken in gebieden met veel pleziervaart. Blijf daarnaast altijd alert. Gebruik de Duikersgids app om op de hoogte te blijven van duiklocaties waar zich geregeld gevaarlijke situaties voordoen. Er wordt voortdurend over gevaarlijke situaties gelogd. Zoek eventueel in onze logberichten op de woorden gevaar, boei of pas op. Heb je de Duikersgids app nog niet? Hier vind je meer informatie over de functie. De Duikersgids app is GRATIS beschikbaar voor Android en iOS in de app stores. 

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht