Pas op kreeftenvissers actief. Vorig jaar ging het mis!

Dit bericht is geplaatst op 17 maart 2020
Pas op kreeftenvissers actief. Vorig jaar ging het mis!

Let goed op fuiken en visserboten en zorg voor een kantwacht.

Vorig jaar ging het helemaal mis. Duikers beleefden in juni 2019 angstige momenten in Strijenham toen een kreeftenvisser over een van hen een fuik uitgooide. Ook nu weer zijn in de Oosterschelde kreeftenvissers actief. Let op voordat je gaat duiken. Kijk of je de markeringsboeien op het water ziet drijven en wees alert op visserboten in de directe omgeving. Duikersgids Support Team: Lia van der Laan.

Fuiken in de Oosterschelde

Weet je het nog? "Ineens was er een enorme stofwolk," vertelden de duikers ons destijds. "We konden niets meer zien. Zelfs onze instrumenten konden we niet meer aflezen. We pakten elkaar vast en zwommen naar de kant totdat een van ons ineens vast kwam te zitten in een fuik. De fuik was over zijn beide benen uitgeworpen. Eenmaal aan de kant zien we dat er een kreeftenvisser was gearriveerd toen we in het water lagen. Dit had echt fataal kunnen aflopen." Inmiddels zijn er weer kreeftenvissers gesignaleerd in de Oosterschelde. Vandaag zijn meerdere vissersboten door duikers waargenomen. Pas op!

Let op en neem maatregelen

Hoe kun je een ongeluk of een bijna ongeluk voorkomen? Let op fuiken als je bij de duikstek aankomt. Je herkent ze aan de markeringsboeien die op het water drijven, zoals je op deze foto ziet. Kijk ook of er vissersboten in de buurt zijn en zorg bij duikstekken zoals Sint Annaland voor een kantwacht die de vissers kan waarschuwen. Pas ook op voor fuiken van palingvissers. Ook zij zijn momenteel actief in de Oosterschelde. Overigens is Sint Annaland sinds vorig jaar weer een mosselkwekerij waar onder meer de komende weken actief gewerkt wordt. De officiele opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen is als gevolg van de uitbraak van het Corona virus verschoven naar 31 maart. Het is onbekend of kreeftenvissers nu al actief mogen zijn. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht