Hoe redt een jong zeepaardje zich in de Oosterschelde?

Dit bericht is geplaatst op 14 september 2020
Hoe redt een jong zeepaardje zich in de Oosterschelde?

Eten kunnen ze direct na de geboorte en dat doen ze de hele dag door.

De laatste tijd worden in Zeeland weer tal van jonge zeepaardjes gespot. Het lijkt alsof de zeepaardjes het steeds beter doen in de Zeeuwse wateren. Veel duikers hadden dit jaar het geluk om er eentje te zien. Wie zoekt in Duikersgids logberichten komt bijna vijftig waarnemingen tegen in 2020. Ook jong broedsel wordt gespot. Hoe weten ze te overleven om volgend jaar weer naar Zeeland terug te keren? Video: Aquafilms.nl. Bekijk video:

Jonge zeepaardjes

De meeste zeepaardjes worden gespot in de Oosterschelde, maar ook in de Grevelingen en het Veerse Meer komen ze voor. Je kunt ze eigenlijk overal tegenkomen, ook in deze nieuwe duikstek uit Duikersgids 16. Een worp jonge zeepaardjes telt tussen de 150 en 200 jonge paardjes, maar bij sommige soorten kunnen het er ook 2000 zijn. Bij hun geboorte zijn de jongen 1 tot 2 centimeter groot. De zorg van de ouders houdt dan op. Stroming is voor jonge zeepaardjes heel belangrijk. Door voortdurend rond te stromen komen ze automatisch in contact met voedse. Ze hoeven alleen maar te happen om te kunnen eten. Eten kunnen ze direct na de geboorte en dat doen ze de hele dag door. Hoe sneller ze groeien, hoe groter hun overlevingskans. De meeste diertjes redden het niet en sterven jong als gevolg van stress, zwakte of ongelukjes.

Zeepaardjes verdediging

Eenmaal volwassen hoeven zeepaardjes niet veel te doen om zich tegen belagers te verdedigen. Ze kunnen zich goed verstoppen en camoufleren. Verder heeft het zeepaardje zowel een inwendig als uitwendig skelet. Daardoor zijn ze voor veel dieren te hard om op te eten. Alleen krabben willen zich nog weleens aan een zeepaardje wagen. Hoe schadelijk is de duiksport voor zeepaadjes? Zeepaardjes ondervinden in principe geen schade als gevolg van de duiksport, mits er veranwoord met ze wordt omgegaan. Wat weet jij van het natuurlijke gedrag van zeepaardjes? Wat is het effect van duiklampen en flitsers? Kun je angst en stressreacties bij zeepaardjes herkennen? Lees onze voorlichtingsartikelen onder dit bericht en deel ze met andere duikers. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht