Paring zeepaardjes gefilmd bij Zeelandbrug
Dit bericht is geplaatst op 13 juni 201615-06-2016. Er zijn de afgelopen dagen drie zeepaardjes gespot bij de Zeelandbrug. Terwijl Petra Smit op 12 juni 2016 het zeepaardje spot op 2,1 meter diepte, waar ze diezelfde avond over logt in de Duikersgids app, wordt ze gepasseerd door Charles Wanst. Charles had op woensdag 8 juni al twee zeepaardjes ontdekt en was opnieuw naar ze op zoek. In totaal maakte hij 1,5 GB aan filmmateriaal, waaronder een prachtige paringsdans. Bekijk de film. Film Charles Wanst.
Twee zeepaardjes bij sepiastokken Zeelandbrug
"Het was puur toevallig," vertelt Charles over zijn ontdekking op woensdag 8 juni. "Ik was niet getipt. Ik maakte gewoon een funduikje naar de sepiastokken van de Zeelandbrug. Ik weet het nog goed. Ik keek in een tros pijlinktviseieren of de jongen al geboren waren. En inderdaad, de oogjes waren al zichtbaar. En toen ineens zag ik wat anders, net boven de bodem onder de stokken. Een zeepaardje..! En nog geen 25 centimeter verderop... nog eentje! Ik wist echt niet wat ik zag. De tijd stond even stil."
Charles blijft in totaal zeventig minuten bij de zeepaardjes hangen en maakt zijn eerste foto's. Hij bevindt zich links van de eerste pijler op ongeveer tien meter diepte (LW). Vrijdagavond 10 juni keert hij terug en vindt ze op dezelfde locatie. Dit keer blijft hij tachtig minuten, samen met zijn buddy Frank Neve. Beide beleven een geweldige duik en komen met uren beeldmateriaal naar boven. Op zondagmorgen 12 juni is het opnieuw raak. Dit keer gaat een zestal buddies mee, waaronder Paul Cuelenaere. Op weg naar beneden zien de duikers Petra Smit en haar gezelschap bij het andere zeepaardje. "Ze lagen wat vreemd in een stervormatie," weet Charles zich te herinneren. "We hadden geen idee, we dachten dat ze een groepsfoto maakten."
Paringsgedrag verstoord door krab
Op maandag 13 juni duikt Charles voor het laatst op de pijler en dit keer neemt hij bijzonder gedrag waar. Wat hij filmt lijkt sterk op paringsgedrag. De staartjes zijn verstrengeld en de buikjes liggen tegen elkaar aan. Aan de voortplanting van zeepaardjes gaat altijd een paringsdans vooraf, waarbij de staarten verstrengeld zijn. Hierbij brengt het vrouwtje haar eicellen in kleine aantallen tegelijk in de buidel van het mannetje, waarna deze de eieren bevrucht met zijn zaad. Het mannetje beschermt de embryo's in de buik tot ze zelfstandig kunnen leven, waarna ze de buidel verlaten. Het fillmpje lijkt aan deze beschrijving te voldoen. Een ding gaat fout. De dans wordt ruw verstoord door een krab!
Zeepaardje Halverwege
Ook bij de sepiastokken van Halverwege schijnt een zeepaardje gespot te zijn. Verschillende duikers hebben daar melding van gemaakt. Hun waarnemingen zijn niet bevestigd en beeldmateriaal ontbreekt. De zeepaardjes bij de Zeelanbrug zijn de afgelopen dagen door meerdere duikers gespot. Twee van de vroegste waarnemingen zijn gelogd in de Duikersgids app. Download GRATIS de Duikersgids app.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht