'Duik de Noordzee Schoon' beraamt zich op schadevergoeding

Dit bericht is geplaatst op 14 juni 2021
'Duik de Noordzee Schoon' beraamt zich op schadevergoeding

Koers gewijzigd en urenlang vastgezeten.

Als vrijwilligersorganisatie onderschept worden door een zwaarbewapende politie-eenheid op verdenking van drugssmokkel is één. Maar hoe zit het met de schade? De Stichting 'Duik de Noordzee Schoon' beraamt zich, na het gewongen stopzetten van de expeditie, op een schadevergoeding. "We hebben 10 uur langer gevaren en onze laatste duik niet kunnen uitvoeren," aldus expeditieleider, Ben Stiefelhagen. Foto: Joost van Uffelen.

Duik de Noordzee Schoon

Begrip voor de actie is er alom, ook bij de duikers van de stichting 'Duik de Noorzee Schoon'. Toch heerst daags na het incident teleurstelling dat de expeditie abrupt moest worden afgebroken en er onnodige kosten zijn gemaakt. De duikexpeditie liep op zondag 13 juni uit in een politieactie, waarbij het schip door een zwaarbewapende politie-eenheid werd onderschept. "We werden klemgevaren door twee politieboten", vertelt Ben," waarna twaalf zwaarbewapende politieagenten van de dienst DSI aan boord sprongen en het schip enterden. Vervolgens moesten we onze koers wijzingen richting Rotterdam waar we uren hebben vastgezeten en ondervraagd zijn. Het heeft uren geduurd voordat het schip weer werd vrijgegeven."

Bijdragen en donaties

Hoeveel schade is geleden is onbekend maar de stichting voelt zich verplicht om actie te ondernemen. Ben: "Ons werk wordt uitgevoerd met publiek geld waarvoor we verantwoorden dienen af te leggen. Er zijn al contacten gelegd met het Openbaar Ministerie. We hebben veel tijd, geld en recources verspild die we graag voor de bescherming van de Noordzee hadden ingezet." 'Duik de Noordzee Schoon' is een vrijwillegersorganisatie voor het ontdekken, opruimen en beschermen van de Noordzee. De organisatie wordt gesteund door instellingen zoals het WWF, de NOB en Vrienden van de Noordzee. Ook als particulier kun je ze steunen. Je kunt donateur worden of eenmalig een financiële bijdrage doen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht