Sportduiken en het Corona virus

Dit bericht is geplaatst op 13 maart 2020
Sportduiken en het Corona virus

Preventie aanbevelingen voor de duiksport van DAN Europe.

Hoe reageert de duiksport op de uitbraak van het Corona virus? Vooralsnog is geen sprake van paniek. Weliswaar zijn vanuit de duikgemeenschap specifieke vragen gerezen, onder meer over de overdracht van ziekten bij het gebruik van huurapparatuur. Verder blijken producten die vaak gebruikt worden voor het reinigen van duikuitrustingen niet effectief tegen het Corona virus. 

Duikspecifieke aanbevelingen DAN Europe

De aanbevelingen van DAN Europe komen overeen met de richtlijnen van het RIVM, maar er zijn ook specifieke adviezen. Voorlopige informatie suggereert dat het nieuwe corona virus een paar uur op oppervlakken kan overleven. Goede ontsmettingsapparatuur is daarom van cruciaal belang. Speciale aandacht dient besteed te worden aan onder meer mondstuk, ademautomaat, snorkel, tweede trap en de binnenzijde van het masker. Gebruik het schoonmaakproduct volgens de instructies van de fabrikant en spoel alles af met vers, stromend water. Voor gewone oppervlakken (tafels, handgrepen, schakelaars, stoelen, en dergelijke raadt DAN aan alleen producten te gebruiken die zijn goedgekeurd voor oppervlakte-desinfectie, zoals sprays, doekjes of geschikte desinfectiemiddelen.

Sprays werken niet afdoende 

DAN waarschuwt voor producten die vaak worden gebruikt om de duikuitrusting te reinigen, maar niet effectief zijn tegen Corona virus. Dit zijn onder meer de antibacteriële en chloorhexidine-mondspoelingen of sprays. Ook het aanbrengen van heet zeepwater is niet effectief, behalve bij temperaturen boven de veertig graden en bij een gebruik langer dan twintig minuten, bijvoorbeeld machinewas. Lees hier alle preventie aanbevelingen van DAN Europe. DAN Europe staat voor tijdige en correcte verspreiding van medische en wetenschappelijke informatie gericht aan de duikgemeenschap. Word lid en zorg dat je lidmaatschaps- en verzekeringsvoordelen niet verlopen als je al lid bent door ze tijdig te verlengen.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht