Dikke laag zeewier treft Bonaire ook in 2020

Dit bericht is geplaatst op 10 april 2020
Dikke laag zeewier treft Bonaire ook in 2020

"Er is op dertig kilometer kustlijn Sargassum aangespoeld."

Een dikke laag zeewier bedekt de mangroves van Bonaire. Sargassum slaat weer toe. Honderden inwoners, geholpen door Nederlandse militairen, werkten de afgelopen weken onvermoeibaar om tonnen zeewier weg te scheppen en daarmee een ecologische ramp te voorkomen. De schade lijkt beperkt, maar een crisis als deze zal het Caribische eiland vaker gaan treffen. Video: Bon-onair 2018. Bekijk video:

Duiken op Bonaire

Terwijl Corona het nieuws overheerst, strijdt Bonaire op dit moment vooral tegen Sargassum. Sinds 2011 gebeurt het bijna elk jaar, de ene keer erger dan de andere. Grote hoeveelheden van het bruine zeewier spoelen aan en vervuilen de stranden en kustgebieden. Ook de andere eilanden blijven niet gespaard, al is Bonaire dit jaar het zwaarst getroffen. "Er is over een lengte dertig kilometer kustlijn sargassum aangespoeld. Dat is van Zandvoort tot Scheveningen," zegt Arjen de Wolff, directeur van Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa). Het gestrande wier wordt zo snel mogelijk verwijderd  omdat de rottende planten alle zuurstof aan het water onttrekken. 

Duikplekken geen hinder van wier

De stranden zijn inmiddels schoon, maar tussen de mangroven is het opruimen veel lastiger. Het leven op Bonaire gaat intussen weer gewoon door, bij de stranden aan de oostkant wordt weer gesurft. De duik- en snorkelplekken aan de westkant van het eiland hebben sowieso geen hinder gehad van het zeewier. Tegelijkertijd speelt op de achtergrond Corona, waardoor het toerisme op het eiland nagenoeg is stilgevallen. Er vinden geen vluchten meer plaats en de meeste hotels en horecagelegenheden voelen nu al de klap als gevolg van de onstane, economische schade. Het is stiller dan normaal en duikplekken zoals Andrea I, Oil Slick Leap en Tailor Made hebben in jaren niet zo weinig duikers gezien. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht