Hervatting duiksport Nederland en Belgë

Dit bericht is geplaatst op 24 april 2020
Hervatting duiksport Nederland en Belgë

Protocollen in de maak om de duiksport weer veilig te beoefenen.

In Nederland en België wordt nagedacht over hervatting van de duiksport. Beide landen ontwikkelen maatregelen om veilig te kunnen duiken na versoepeling van de Corona-maatregelen. Dit betekent dat we onze duiken en duikopleidingen straks anders gaan organiseren. Zover is het nog niet. Alle huidige adviezen van de NOB blijven voorlopig van kracht. 

Stand van zaken 

Wat is de stand van zaken? In Nederland is inmiddels een protocol in de maak om de duiksport weer veilig te kunnen bedrijven. Het project wordt uitgevoerd door de NOB onder toezicht van het NOC*NSF, het Ministerie van VWS en het RIVM. Verschillende belangenpartijen uit de duiksector zijn hierbij betrokken, waaronder duikcentra, duikverenigingen, commerciële duikscholen en veiligheidscommissies. Wanneer het rapport wordt uitgebracht is, nog onbekend. Vanaf 29 april mag de Nederlandse jeugd, tot en met achttien jaar, weer samen onder begeleiding trainen in de buitenlucht. Buitenduiken is dan voor jongeren in deze leeftijdscatergorie weer mogelijk, met in achtneming van de veiligheidsregels. Clubhuizen blijven gesloten.

Hervatting duiken België

In België worden de beperkende maatregelen tegen verspreiding van het Corona virus vanaf 4 mei stapsgewijs versoepeld. Dit is vrijdagavond bekendgemaakt door de Belgische premier, Sophie Wilmès. Bepaalde sporten, met maximaal één andere persoon, worden dan weer toegestaan. Het is onduidelijk of ook de duiksport daaronder valt. Ook over opening van de Belgische duikstekken is nog niets bekend. De Belgische grens gaat op z'n vroegst op 8 juni weer open, afhankelijk van het verloop van de crisis. Belgen zouden dan weer in Zeeland kunnen duiken, mits dit in overeenstemming is met de dan geldende regelgeving in Nederland. 

Het nieuwe duiken

Hoe gaat het nieuwe duiken er straks uitzien? Het antwoord daarop weten we als de betreffende protocollen zijn uitgebracht? Kun je straks nog in groepen duiken? Hoe kun je veilig duikkeuringen of duikmedische onderzoeken ondergaan? Hoe voer je veilig een buddycheck uit? Behoort een gezellige afterdive nog wel tot de mogelijkheden? En wat doe je in geval van een noodsituatie? Kortom hoe gaan we de duiksport, en alles wat daarbij komt kijken aan voorbereidingen en (nood)maatregelen, Corona-proof bedrijven? Wil je meer weten over het veilig opstarten van de duiksport? Je kunt voor al je vragen contact opnemen met de NOB. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht