Pacific Diving ontwikkelt snorkelmasker tot mondkapje in strijd tegen Corona

Dit bericht is geplaatst op 25 maart 2020
Pacific Diving ontwikkelt snorkelmasker tot mondkapje in strijd tegen Corona

Filter hoeft maar een keer per dag verwisseld te worden.

Duikcentrum Pacific Diving heeft samen met een specialist van het Albert Schweitzer ziekenhuis een snorkelmasker omgebouwd tot een medisch masker in de strijd tegen het Corona virus. Dit meldt het Algemeen Dagblad. Het concept is in het Albert Schweitzer ziekenhuis uitgeprobeerd en werkt volgens de initiatiefnemers uitstekend.  

Extra voordelen snorkelmasker

"Het idee is simpel," vertelt Arjan de Graaf van Pacific Diving. "Als er geen water in komt tijdens het snorkelen, komt er boven water ook geen lucht in. Met een anesthesioloog, die af en toe met ons op duikreis gaat, kwamen we daarom op het idee om op de plek van de snorkel een ademfilter aan te sluiten. Het masker kan makkelijk ontsmet en hergebruikt worden, het beslaat niet en het filter hoeft maar een keer per dag verwisseld te worden.’’ Het snorkelmaskers lijkt zelfs extra voordelen te hebben ten opzichte van de bestaande, medische mondneusmaskers. Ze beschermen het hele gelaat, dus een aparte bril is niet nodig. Bovendien is het ademfilter naar achteren gericht en dus weggedraaid van de patiënt.

Grootste uitdaging

Arjan de Graaf: "De grootste uitdaging was het maken van een hermetisch afgesloten koppelstuk, waarmee het ademfilter op de snorkelaansluiting kan worden aangesloten. Dat is gelukt." Inmiddels wordt op de TU Delft onderzocht of dit koppelstuk met behulp van een 3D-printer gemaakt kan worden zodat de maskers snel in grote aantallen omgebouwd kunnen worden. Arjan besluit: "Het is nog geen gecertificeerde oplossing maar als er geen medische mondkapjes voorradig zijn, biedt dit voldoende bescherming.’’

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht