Strijd tegen Corona. De opmerkelijke bijdrage van de duiksport

Dit bericht is geplaatst op 30 maart 2020
Strijd tegen Corona. De opmerkelijke bijdrage van de duiksport

Snorkelmasker krijgt tweede leven als mondkapje en beademingsautomaat.

Hef fullface snorkelmasker heeft een tweede leven gekregen. In steeds meer ziekenhuizen in onder meer Berescia (Italië), Brussel, Leiderdorp en Dordrecht worden ze met succes toegepast als alternatief voor mondkapjes en beademingsautomaten. Waar komt het idee vandaan? Welke bijdrage levert het in de strijd tegen het Corona virus? En waar kun je zelf zo'n aangepast masker bestellen? Video: Dive Post. Bekijk video:

Van masker tot mondkapje

Het idee is begin maart 2020 in Nederland ontstaan bij Pacific Diving Equipment en Dive Post Dive-equipment. Beiden werkten onafhankelijk van elkaar aan de ontwikkeling van het full face snorkelmasker tot beschermingsmasker, als alternatief voor het bekende mondkapje. Het eerste 3D geprinte model is door Pacific Diving tot stand gekomen. Op basis van dit concept heeft Amilcosports in samenerking met Metalsub een CNC gefreesd model gemaakt wat op non- profit basis bij onder meer het Atlantis masker geleverd kan worden. Inmiddels bieden vrijwel alle merken aangepaste full face snorkelmaskers aan voor een aantal verschillende medische toepassingen. De maskers worden aangepast tot mondkapjes maar ook tot beademingsautomaten en airwave systemen met overdruk, ter bescherming van medisch personeel. In principe is elk full face snorkelmasker geschikt, mits voorzien van een perfect passend koppelstuk om de filter, het beademingsapparaat of het airwave systeem op aan te sluiten. De maskers zijn in Nederland verkrijgbaar bij onder meer Pacific Diving, Dive Post Dive-equipment, Lucky Dive Center en Duikcentrum De Beldert.

Grote belangstelling

Hoewel overal met grote belangstellingen op de innovaties gereageerd wordt, heerst in de medische sector voorzichtigheid. De koppelstukken, gemaakt met frasemachines of 3D printers, worden uitvoerig getest door medici maar net als de maskers zijn het geen officieel CE-gekeurde toepassingen voor de medische sector. Dat maakt ziekenhuizen huiverig. De artsen en anesthesisten willen wel, maar de inkoopafdelingen zijn aan strenge regels gebonden en vrezen problemen met aansprakelijkheid in geval zich een incident zou voordoen. Tegelijkertijd ontstaat op long- en IC-afdelingen steeds meer een noodsituatie. Het gevoel van onveiligheid neemt als gevolg van een groeiend tekort aan mondkapjes steeds meer toe waardoor de vraag naar alternatieven stijgt. Een Italiaans ziekenhuis gaat als eerste overstag, waarna ondermeer het Erasmusziekenhuis in Brussel, het Albert Schweizer ziekenhuis in Dordrecht en het LUMC in Leiden volgden. Ook enkele verpleeghuizen en klinieken zijn met het gebruik van de maskers begonnen.

Connectors en printbestanden  

Wat een snorkelmasker in nog geen twee weken tijd teweeg kan brengen. In de wirwar van ontwikkelen vallen enkele gebeurtenissen op. Op 19 maart 2020 plaatst Dive Post Dive-equipment als een van de eersten een filmpje over het idee op Facebook. Een paar dagen later, op 25 maart 2020, krijgt de toepassing landelijke bekendheid na een optreden van Pacific Diving Equipment bij Jinek. De eerste samenwerkingsverbanden tussen merken, medische faculteiten en ziekenhuizen zijn dan al tot stand gekomen. Decathlon, Ocean Reef en Amilco zijn een van de eersten die een aangepast snorkelmasker op de markt weten te brengen. Decathlon is zelfs tijdelijk met de verkoop van haar Easybreath snorkelmasker gestopt om exclusief aan de medische sector te kunnen leveren. Bij vrijwel alle merken worden de op maat gemaakte connectors tegen kostprijs meegeleverd. Ook de printbestanden, om de connectors met een 3D printer af te drukken, worden belangeloos aan de medische sector afgestaan.  

Snorkelset is perfect mondkapje

Inmiddels worden enkele duizenden maskers in ziekenhuizen en zorginstellingen gebruikt. De duiksport levert daarmee nu al een belangrijke bijdrage in de strijd tegen het Corona virus. Artsen, verpleegkundigen en anesthesisten reageren onverdeeld positief. De maskers werken uitstekend en lijken als vervanging van het conventionele mondkapje zelfs een verbetering. Het masker is eenvoudig te ontsmetten en herbruikbaar. Het beschermt het hele gelaat waardoor een bril overbodig is en je ook niet per ongeluk je gezicht kunt aanraken. Verder geven ze meer draag- en ademcomfort dan de conventionele mondkapjes. Op Youtube vind je een toenemend aantal filmpjes over het gebruik van de maskers ter bescherming van medisch personeel. Wil je meer weten? Zie je toepassingen voor zorginstellingen? Of wil zelf een masker bestellen? Ga naar de site van Waterproofshop, Ademsafe, Diveoutlet of De Beldert.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht