Zeepaddenstoel zichtbaar in kanalen Venetië door lockdown

Dit bericht is geplaatst op 23 april 2020
Zeepaddenstoel zichtbaar in kanalen Venetië door lockdown

Beelden worden door sommigen gedeeld als overwinning van de natuur.

In de kanalen van Venetië is een grote zeepaddenstoel gefilmd. De beelden zijn uniek en worden door sommigen gedeeld als een overwinning van de natuur. Sinds de lockdown, die op 9 maart in Italië van kracht werd, is ook het scheepvaartverkeer in de kanalen stilgelegd. Hierdoor is het water glashelder geworden en het onderwaterleven tot bloei gekomen. Video: RTÉ News. Bekijk video:

Onderwaterleven Italië

De beelden zijn gemaakt door de Italiaanse bioloog, Andrea Mangoni, die werkzaam is in Venetië. "Een combinatie van laag water en het volledig stilvallen van het scheepvaartverkeer heeft ervoor gezorgd dat alle sediment in de kanalen naar de bodem is gezakt," vertelt hij. "Hierdoor is de helderheid van het water enorm toegenomen, waardoor het zeeleven beter zichtbaar wordt." Mangoni deelde de beelden ook op zijn Facebookpagina. Behalve de zeepaddestoel zijn op de beelden ook sponzen, kleine visjes en andere kwallen zichtbaar. De beelden gaan de hele wereld over en zijn op tal van videokanalen en nieuwsuitzendingen te zien. 

Getijdestroming kanalen

De zeepaddenstoel, ook wel bloemkoolkwal genoemd, is vermoedelijk via getijdenstroming in de kanalen terecht gekomen. De bloemkoolkwal komt voor in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De dieren zijn lichtblauw van kleur en kunnen een diameter van dertig tot zestig centimeter bereiken. Ze hebben geen tentakels en veroorzaken geen jeukklachten als je ze aanraakt. Eerder verschenen beelden van het helder wordende water in de kanalen van Venetië waarin sinds de lockdown ook dolfijnen zouden zwemmen. Ook deze beelden gingen de wereld over, al wordt betwist of alle beelden in de film echt zijn.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht