Filmers en fotografen gezocht voor duik in de Amsterdamse grachten!

Dit bericht is geplaatst op 2 juni 2020
Filmers en fotografen gezocht voor duik in de Amsterdamse grachten!

Wie duikt er mee op zaterdag 13 juni?

Het water in de Amsterdamse grachten is nog nooit zo helder geweest. Een neveneffect van de Corona-lockdown. Aquashot wil dat in beeld brengen. Met een klein aantal buddyparen willen ze deze opleving van de onderwaternatuur op een drietal plekken in beeld brengen. Wie duikt er mee op zaterdag 13 juni in de Amsterdamse gracht? je kunt je aanmelden bij Desmond van Santen.  

Duiken in Amsterdam

Het is niet zo spectaculair als in Venetië. Maar de lockdown heeft wel degelijk een postief effect gehad op de waterkwaliteit van de grachten in Amsterdam. Volgens de waterbeheerder komt dit door het vaarverbod tijdens de lockdown. "Het water in de grachten is nog nooit zo helder geweest," zeggen ze. "Normaal meten we een doorzicht van niet meer dan een meter. Nu is het zeker anderhalve meter. Dat lijkt weinig maar voor de natuur is dat enorm. Hoe meer licht, hoe meer leven." Het ideaal van de waterbeheerders is een gracht waar flora en fauna een vaste plek kunnen vinden. Dat is zelfs in een drukke stad als Amsterdam mogelijk.

Gele Plomp duikt op

Staat in Venetië de zeepaddenstoel symbool voor het plotselinge herstel, in Amsterdam is dat de Gele Plomp die ineens in de gracht opduikt. Kortom, er is een verbeterd stedelijk ecosysteem ontstaan zoals de waterbeheerders dat graag zien. Inmiddels is het vaarverbod voor de pleziervaart opgeheven, maar enkele grachten in het centrum zijn niet toegankelijk in verband met werkzaamheden en ook daar is het ­verschil zichtbaar. De waterbeheerders zijn enthousiast. “Het stadsbestuur kan misschien nadenken over een zonering, sommige stukken zijn voor de recreanten en sommige voor de natuur. Zo’n maatregel kan een volgende stap zijn in de verbetering van de waterkwaliteit in de grachten." 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht