Dit is mogelijk waarom we ze nu zoveel zien!

Dit bericht is geplaatst op 13 augustus 2021
Dit is mogelijk waarom we ze nu zoveel zien!

"Het is de vraag of de jongen het zullen overleven."

Duikers verbazen zich over het fenomeen. Parende sepia's in augustus. Wat is er aan de hand? De meest gangbare theorie is dat ze te vroeg zijn als gevolg van de stijgende watertemperaturen. "Ze worden daardoor eerder geslachtsrjip," legt bioloog Bas van der Sanden uit. "Daardoor keren ze ook eerder naar de Oosterschelde terug om te paren." De vraag is, wat zijn de gevolgen? Video: Bas van der Sanden. Bekijk video:

Duiken met sepia's

Kort samengevat. Een groot aantal sepia's, dat in mei 2019 geboren is en in mei 2021 terug zou keren, is nu al gearriveerd. Althans dat is de theorie. Bas legt het als volgt uit: "Normaal gesproken worden de sepia's in het voorjaar in de Oosterschelde geboren en worden ze na ongeveer twee jaar geslachtsrijp. Zodra het water een temperatuur van 12 graden bereikt keren ze terug naar de Oosterschelde om hun eieren af te zetten. De kleine sepia's hebben dan de hele zomer om groot en sterk te worden in het warme, voedselrijke water. Als de temperatuur weer zakt trekken ze weg naar dieper water om na twee jaar weer terug te komen. Een cyclus die zich bleef herhalen. Tot nu toe, is de theorie, want het opwarmende zeewater lijkt de cyclus met anderhalf jaar te verkorten en dat is dus waarom we nu al parende en eierleggende sepia's hebben."

Overlevingskansen

Een verandering in de voorplantingscyclus dus. Maar wat zijn de gevolgen? Kunnen de sepia's zich succesvol aanpassen aan de veranderende omstandigheden of zal dit blijvende schade veroorzaken aan de ontwikkeling van de soort? "Dat is de grote vraag," aldus Bas: "De jongen missen nu de zomerse omstandigheden om gezond op te groeien. In plaats daarvan worden ze vlak voor het najaar geboren en het is de vraag of ze de naderende koudeperiode zullen overleven." Wie zal het zeggen? Je kunt de ontwikkelingen volgen op Duikersgids. Duikers die in de winter doorduiken zullen getuige zijn van wat er met de sepia's gebeurt. Houd hun logberichten nauwlettend in de gaten. Meer over dit onderwerp vind je op de Facebookpagina van Onderwaterbiologie.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht