Levende maanvis aangetroffen bij duikplaats Het Buitenveld

Dit bericht is geplaatst op 23 december 2020
Levende maanvis aangetroffen bij duikplaats Het Buitenveld

Eerst enkele dagen aansterken in het Noordzee-aquarium.

Vlakbij duikplaats Het Buitenveld op Texel is op 21 december 2020 een verdwaalde maanvis gevonden. Het dier is levend in een hoekje van de NIOZ-haven aangetroffen tussen het zeewier. De maanvis is door Ecomare opgehaald en tijdelijk in het Noordzee-aquarium van het centrum geplaatst. In juni 2019 troffen NIOZ-medewerkers een levende maanvis aan in de Waddenzee. Video: NIOZ. Bekijk video:

Toevallige ontdekking

De maanvis werd bij toeval ontdekt door twee medewerkers van Ecomare. Technisch medewerkers Erik Willebrands en Paul Veeger waren naar de NIOZ-haven gegaan om een dode zeehond op te halen toen ze in plaats daarvan de maanvis ontdekten. Maanvissen kunnen een enorme omvang bereiken. Dit dier is, met een doorsnede van zo’n 60 centimeter, nog vrij klein. De maanvis lijkt gezond en krijgt enige dagen de tijd om in het Noordzee-aquarium aan te sterken. "Aanvankelijk vertoonde het dier tekenen van verzwakking," aldus een medewerker van het centrum, "maar na een tijdje knapte het op." Het is de bedoeling om de maanvis over enkele dagen weer terug te zetten in zee. De overlevingskansen van de vis zijn vooralsnog onzeker. 

Duiken op Texel

Duiken op Texel is mogelijk. Er wordt op Texel in de Noordzee gedoken maar er bevindt zich op het eiland ook een klein aantal kantduiklocaties. Het Buitenveld en 't Hoekje zijn daar voorbeelden van. Het zijn geen makkelijke duikplaatsen en ze zijn dan ook zeker niet geschikt voor beginnende duikers. Je hebt bij beide stekken te maken met een havenmonding, een ongemarkeerde vaargeul, zeer sterke stromingen in wisselende richtingen, een korte kentering en soms slecht zicht. Duikers gaan met kalm weer en onder de juiste omstandigheden te water. Duikersgids 17 komt eind februari 2021 uit met verrassende nieuwe duiklocaties voor duikers van alle niveau's. Abonneer je nu! 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht