HET BUITENVELD

Nederland, Noord Holland

3 / 4 / duikkaart / 3

Duikersgids Support Team

22-1-20

Wees voorbereid als je hier gaat duiken. In kaart gebracht door Reinier Nauta.

2 m Zicht
6 °C - 9 m

Het Buitenveld staat door de ligging op Texel, bij het Marsdiep, onder grote invloed van de Noordzee. Verwacht tussen de prachtig begroeide steenhopen ontmoetingen met kabeljauwen, zeebaarzen en bijzondere naaktslakken. Het Buitenveld is een moeilijke duikstek met complexe factoren, zoals een korte kentering, een ongemarkeerde vaarroute en sterke, wisselende stromingen. Duik in het Buitenveld alleen met kennis van het gebied en een goede voorbereiding.

Bijzonderheden

Rijd voor een duik bij het Buitenveld het terrein van de NIOZ Haven op voorbij het bord ‘Verboden Toegang’. De toegang wordt gedoogd. Ga nu door het hek (hek achter je sluiten!), houdt links aan en volg de dijk naar links. Ga nu te water en volg de duikroute op het kaartje. Speur de begroeide rotsblokken af op zoek naar tubularia, baksteenanemoontjes, zee-anjelieren, naaktslakken en klein leven.

Waarschuwingen

Het Buitenveld is uitsluitend geschikt voor ervaren stromingsduikers. Je kunt hier alleen duiken onder rustige weersomstandigheden en bij een kalme zee. Duik niet bij de havenmonding. Blijf in de luwte van de dijk. Maak geen vrije opstijging. Sterk tot zeer sterke stroming in wisselende richtingen. Korte kentering. Beste zicht bij hoog water. Slecht zicht bij laag water, zware regenval en harde (zuidoostelijke) wind. Neem altijd een duiklamp mee. Sluit het hek achter je! Parkeer zonder het werkverkeer te hinderen.

Lees meer

Abonnee content

Bekijk ook kaart, kenmerken, statistieken, foto's en nieuws van deze duikstek.

Zoek in de logberichten van deze stek

Plaats een logbericht

Nederlands English Deutsch Francais