VONKERPLAS

Nederland, Gelderland

14 / 1 / duikkaart / 1

Duikbuddygezocht.nl

14-5-21

Wisselend zicht. 1 tot 5 meter. nEnige " leven" was een stervende baars. n1e keer dat we …

5 m Zicht
11 °C - 5 m

Maurice van Munster

9-5-21

Prima zicht temperatuur aangenaam het groen komt op en een aantal fijn formaat snoekbaars

5 m Zicht
10 °C - 15 m

J&R

5-3-21

Minder dan 0.5 meter, water stond hoog. Over een maand nog maar eens gaan kijken

1 m Zicht
4 °C - 10 m

Duikersgids Support

3-2-21

Een plas met een grote biodiversiteit.

3 m Zicht
5 °C - 12 m

Niels Bosman

24-8-20

Verkenningsduik Vonkerplas, zicht matig, wel heel veel krabben en wat vis. Bodem loopt …

2 m Zicht
22 °C - 10 m


De Vonkerplas staat in verbinding met de Waal en dat is goed nieuws voor de biodiversiteit. Er leven hier palingen, wolhandkrabben en rivierdonderpadden, maar ook meervallen, barbelen en steuren komen voor. Het zicht varieert tussen 0,5 en 8 meter. Duik in het voor- en najaar, met rustig weer. Bijzonder aan de Vonkerplas is de enorme krabbenpopulatie. Ze leven in grote kolonies bij de leemwanden op een diepte tussen 7 en 8 meter. Je komt daar ook palingen, rivierkreeftjes en wolhandkrabben tegen.

Bijzonderheden

Parkeer op de onverharde parkeerplek naast de weg en ga vanaf het strandje te water. De Vonkerplas wordt hier snel dieper, let dus op bij het te water gaan. Eenmaal onderwater begeef je je in zuidwestelijke richting (links). De plantengroei is in dit deel van de plas beperkt, maar je komt wel mooie leemblokken tegen. Er ligt hier ook een grote staalkabel die vanaf de oever in noordwestelijke richting het water inloopt. Ergens in de plas moet ook een wrakje liggen. De bodem is rijk aan mosselen die kleine visjes en krabbetjes aantrekken. Kijk verder goed om je heen. Alles wat in de Waal leeft kan je hier tegenkomen en dat is heel wat. Hengelaars vangen soms zelfs zalmen en forellen.

Waarschuwingen

De Vonkerplas is verondiept met slib uit de Rotterdamse haven dat is afgedekt met plastic en zand. Er gold hier ooit een zwemverbod. Er lopen bij de Vonkerplas Schotse hooglanders rond. Geen groepen. Wisselend zicht. Snel aflopende bodem bij instap. Let op de waterstand. Bij hoog water moet je verder lopen naar de instapplaats.

Lees meer

Abonnee content

Bekijk ook kaart, kenmerken, statistieken, foto's en nieuws van deze duikstek.

Zoek in de logberichten van deze stek

Plaats een logbericht

Nederlands English Deutsch Francais