"Wij houden onze duikstek graag geheim." Eens of oneens?

Dit bericht is geplaatst op 19 mei 2021
"Wij houden onze duikstek graag geheim." Eens of oneens?

De Zeelandbrug was ooit een onbekende stek die met anderen gedeeld is.

Soms krijgen we het verzoek om een onbekende duikstek niet te publiceren. "We houden ons stekje graag mooi, schoon en rustig," is meestal het argument. Ons tegenargument: "Anderen genieten er ook graag van en mooie duikstekken zoals de Spiegelpolder zijn ooit ook met jou gedeeld." Wat vind jij? Moeten duikstekken geheim blijven?

Argumenten voor en tegen

Argumenten om een duikstek geheim te houden zijn er voldoende. De stek blijf lekker rustig en als er bijna niemand duikt, ontstaat er ook geen overlast. Je duikt er in alle rust. Geen parkeerproblemen, geen rommel, geen stof onderwater en ga zo maar door. Je zou bijna zeggen, hoe meer duikstekken geheim blijven hoe beter. Toch zijn er evenveel argumenten te bedenken om duikstekken wel openbaar te maken. Hoe ken jij duikstekken zoals Blijkpolder of Ruinerwold? Het waren ooit onbekende duikplaatsen die uiteindelijk een keer zijn gedeeld. En wat als de ontdekkers van Dreischor, Nieuwe Kerkweg Den Osse of de Zeelandbrug hun mond hadden gehouden? Hulde aan deze duikers. Ze stonden aan de basis van de duiksport in Nederland en hebben tienduizenden mensen veel passie, plezier en voldoening bezorgd. 

Hoe meer duikstekken hoe beter

Ons standpunt is duidelijk. Hoe meer duikstekken hoe beter. Waarom? Dat zorgt voor spreiding. Als duikers voldoende opties hebben om te duiken neemt de drukte op den duur overal af en kan toch iedereen van elke duikstek genieten. Hoe zou Eiland 4 eruit zien zonder andere mooie duikplaatsen in de regio? Ook de veiligheid is erbij gebaat. Duikplaatsen worden meestal veiliger gemaakt als het gebruik ervan toeneemt. Meer mooie duikplaatsen houdt ook de duikbranche gezond. Want om echt van de duiksport te genieten zijn voldoende duikwinkels, vulstations, voorzieningen, beurzen en media nodig. Hoe zou het zijn om anderhalf uur te rijden naar de dichtsbijzijnde duikwinkel om vervolgens twee uur te rijden naar een duikstek? Duikers in het hoge noorden weten er alles van. We hopen dit jaar weer een prachtige, nieuwe duikstek in het noorden bekend te maken.

Minder duikers door publicatie

Toch zullen sommige duikers hun stekkie altijd geheim willen houden. Of dat nu een korte termijn visie is of niet. De vraag is of je duikstekken in deze tijd wel geheim kunt houden? Zijn er nog meer voordelen om duikstekken openbaar te maken? Jazeker. Het merendeel van de duikers zijn sportieve, serieuze natuurliefhebbers die de duikstekken met respect behandelen. Maar, dan moeten ze de stekken wel kennen. Duikersgids verschaft altijd informatie om duikstekken te beschermen met waarschuwingen zoals 'Geen groepen', 'Beperkte parkeergelegenheid', 'Wees discreet, je bevind je in een woonwijk'. 'Slecht zicht bij drukte.' Enzovoort. De meeste duikers zijn blij met dit soort informatie en houden zich eraan om het duiken voor iedereen tot een plezier te maken. Ook duikstekken waar je niet (meer) mag duiken worden op Duikersgids gepubliceerd. Hoe zouden duikers anders moeten weten dat je er niet mag duiken?

Niet geschikt voor publicatie

Betekent dit dat elke nieuwe duikplaats geschikt is voor publicatie in de Duikersgids? Nee. Sommige plassen zijn niet of nog niet vrijgegeven voor recreatie. Duikersgids checkt altijd bij gemeenten en beheerders of er in nieuwe duikplassen gedoken mag worden, alvorens over deze locaties te publiceren. Soms hebben ook lokale duikers goede argumenten. Een duikstek kan op privéterrein liggen waar alleen zij met toestemming van de eigenaar mogen duiken. De Duikersgids overlegt altijd met ontdekkers van duikstekken, plaatselijke duikers, gemeenten en andere instanties alvorens een duikplaats te publiceren. Ken jij drie of vier duikstekken die je geheim wil houden? Dat is je goed recht. Wil je er daar een of twee van delen? Dat zou de zienswijze op lange termijn zijn en de veiligheid, natuur en duiksport uiteindelijk ten goede komen. Met het onthullen van een nieuwe duikstek bewijs je de duiksport een dienst zoals vele anderen dat voor jou gedaan hebben. Mail onze redactie als je een duikstek wil delen. Bedankt!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht