Schadelijke boilies verwijderen Ruinerwold. Weet jij wat dat zijn?

Dit bericht is geplaatst op 10 juni 2020
Schadelijke boilies verwijderen Ruinerwold. Weet jij wat dat zijn?

Een geweldig initiatief dat navolging verdient.

Duikplaats Ruinerwold ligt vol met beschimmelde boilies. Boilies zijn voerbolletjes waarmee karpervissers, karpers lokken. Helaas worden ze in Ruinerwold met enige overdaad gebruikt waardoor delen van de bodem beschimmeld zijn geraakt. Rianne Poessé en haar buddies besloten ze afgelopen weekend op te ruimen in het kader van World Ocean Day. Duikersgids Support Team: Rianne Poessé.

Duiken in Ruinerwold

De clean-up duik vond plaats 8 juni 2020. Het team ging vanaf de westkant te water bij instap 2, rechts van het platform  Er werd aan de zuidkant opgeruimd, aan de noordkant mogen duikers niet komen. Er zijn 250 boilies verwijderd op ongeveer tien plekken. De noodzaak is evident. Duikplaats Ruinerwold kampt al jaren met een verslechterende waterkwaliteit als gevolg van een overpopulatie van karpers en een teveel aan voer in het water. Ook boven water gaat het mis. Voor ze te water gaan treffen ze afval aan dat door onverlaten op deze locatie gedumpt is. Dan is het tijd om te gaan duiken. Tientallen flessen, plastic zakken en honderden van de witte voerbolletjes worden verzameld en naar boven gebracht. Een geweldig initiatief dat navolging verdient. Het probleem doet zich namelijk in meer vislocaties voor waar ook gedoken wordt. 

Wat zijn boilies precies

De boilie is in Engeland ontstaan en is het meest gebruikte karperaas onder karpervissers. Een boilie dient gekookt te worden. Het krijgt dan een harde buitenlaag waardoor het niet meteen uiteenvalt. Boilies kunnen bestaan uit een combinatie van melen, eieren en geur- en smaakstoffen. Een deegmengsel dat onweerstaanbaar is voor karpers. Waar een teveel van de bolletjes, of een slechte kwaliteit van dit product, toe kan leiden, wordt steeds duidelijker. In een toenemend aantal duikstekken in Nederland zorgt het verkeerd gebruik van de boilie voor verslechtering van de waterkwaliteit en een teruglopende visstand. Overleg tussen duikers en hengelaars kan helpen tot beider voordeel. Ook een opruimduik als deze heeft zijn nut. Pas wel op dat je de henglaars niet in de wielen rijdt. Ruim de boilies alleen op indien nodig en alleen op locaties waar gedoken en niet gevist mag worden. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht