Nogmaals boilies clean-up duik Ruinerwold

Dit bericht is geplaatst op 19 juni 2020
Nogmaals boilies clean-up duik Ruinerwold

"Geen schimmelplekken, wel 50 bolletjes verwijderd."

Opnieuw zijn duikers in Ruinerwold te water gegaan om boilies op te ruimen. Dit keer nam René van der Pal met duikteam AMLM de taak op zich. Er zijn vijftig boilies verwijderd op twee plekken. Eerder verwijderden Rianne Poessé en haar buddies 250 boilies op tien locaties. Dat brengt het totaal op 300 boilies op vijftien plekken. Foto: George van der Vliet. Duikersgids Support Team: René van der Pal.

Opruimduik Ruinerwold

Voor wie het nog niet weet. Boilies zijn voerbolletjes waarmee hengelaars karpers lokken. Helaas bederft dit product de waterkwaliteit bij een overdadig en onoordeelkundig gebruik. Het doel is niet de hengelaars te dwarsbomen. Er wordt alleen aan de noordkant opgeruimd, waar niet gevist mag worden. De acties kwamen op gang nadat twee weken geleden verontrustende beelden van de bodem waren gemaakt. Op sommige plekken werden grote hoeveelheden beschimmelde boilies gefilmd en zelfs hier en daar een beschimmelde vis. Dat kwamen de duikers van AMLM dit keer niet tegen. "Het zag er eigenlijk allemaal goed uit. We hebben geen schimmelplekken of zieke vissen gezien. Wel hebben we op twee locaties in totaal zo'n vijftig boilies verwijderd." 

Ontzettend veel leven

Inmiddels zijn in Ruinerwold al drie boilie schoonmaakduiken gehouden. Rianne Poessé en haar buddies doken enkele weken geleden aan de westkant, rechts van de kapotte steiger. Het team van AMLM dook op 19 juni aan de noordkant, links van de grote parkeerplaats. Een week daarvoor hebben duikers rechts van de parkeerplaats schoongemaakt. De plas lijkt nu weer redelijk schoon. "De conditie van Ruinerwold is aanzienlijk verbeterd in vergelijking tot enkele jaren geleden," aldus René. De vegetatie neemt toe en er is ontzettend veel leven te zien." Des te meer reden om het misbruik van boilies tegen te gaan. Hulde aan alle duikers die de moeite hebben genomen om de plas schoon te maken. Verzoek aan de hengelverenigingen om niet aan de noordkant te vissen, zoals afgesproken is. De Noord Nederlandse Duik Federatie (NNDF) neemt verdere maatregelen om het overleg tussen duikers en hengelaars te verbeteren.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht