NNDF vraagt maatregelen van verhuurder Engelgaarde
Dit bericht is geplaatst op 11 juni 2020Doel is de plas weer in oude glorie te herstellen.
De Noord Nederlandse Duik Federatie (NNDF) heeft de verhuurder van duikplas Engelgaarde, Stichting Engelgaarde, om maatregelen gevraagd om achteruitgang van de duikplas tegen te gaan. Tijdens besprekingen over het verlengen van het huurcontract is een lijstje met verzoeken ingediend. Eén daarvan is een verbod op het voeren van karpers met boilies. Duikersgids Support Team: Rianne Poessé.
Duiken in Engelgaarde
De lijst met verzoeken is helder en raakt vooral ook de visverenigingen die de plas mede huren. De volgende verzoeken zijn tijdens de bespreking bij de verhuurder ingediend: Periodiek overleg met de sportvisverenigingen en het bestuur van de stichting Engelgaarde, het wegvangen van karpers, een verbod op het uitzetten van karpers of brasems, een verbod op het voeren van karpers met boilies en tenslotte het streng handhaven van deze afspraken met behulp van BOA’s. Voor het handhaven van de afspraken onder water en aan de waterkant stelt de NNDF zich aansprakelijk. Verder zullen duikers worden ingezet om de plas te herbeplanten.
In oude glorie herstellen
De verzoeken komen na uitvoerig onderzoek dat de NNDF uitvoerde naar de achteruitgang van de plas. Doel is de duikplaats weer in oude glorie te herstellen. Ooit stond Engelgaarde, ofwel Ruinerwold, bekend om zijn metershoge waterplanten, heldere zandbodem en talloze baarzen, snoeken en palingen. De NNDF huurt de plas sinds 2000 en heeft daarmee het het exclusieve recht om in de plas te duiken. Normaal vindt tussen de NNDF, de sportvissers en de Stichting Engelgaarde periodiek overleg plaats. Dit overleg is echter verwaterd en pas weer opgepakt toen, enige tijd geleden, het huurcontract tussen de NNDF en de Stichting Engelgaarde afliep. De gesprekken verlopen in goede harmonie en de hoop is erop gevestigd het contract weer te verlengen op basis van de ingebrachte verzoeken.
Trimmen beheersen
Als de verzoeken worden ingewilligd, zal het nog genoeg moeite kosten om de plas weer op peil te krijgen. De bodem is op sommige plekken beschimmeld, de waterkwaliteit daalt en zowel de plantengroei als de visstand gaan achteruit. Ook duikers moeten hun steentje bijdragen aan het herstel en behoud. Duikers, die het trimmen onvoldoende beheersen, kunnen de flora beschadigen. Daarom zijn duikoefeningen alleen toegestaan op de zandbodem voor de grote parkeerplaats en op het platform bij de kleine parkeerplaats. Let wel op, momenteel is er schade aan dit platform onder de trap. Duikers namen afgelopen weekend een voorschot op het hopelijk spoedige herstel van Ruinerwold met een opruimactie, waarbij tientallen beschimmelde boilies van de bodem zijn verwijderd. Uiteraard is door de duikers alleen in het duikgebied gewerkt.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht