Duikplaats Ruinerwold is ziek. Wat is er mis...?

Dit bericht is geplaatst op 2 juni 2020
Duikplaats Ruinerwold is ziek. Wat is er mis...?

Tijd voor handreiking tussen duikers en hengelaars.

Duikplaats Ruinerwold is ziek. De duikplaats kampt al jaren met een verslechterende waterkwaliteit. De Noord Nederlandse Duikfederatie (NNDF) constateerde dit al enkele jaren geleden en deed er onderzoek naar. Maar, het wordt steeds erger. Deze beelden tonen een beschimmelde bodem en ook vissen die beschimmeld zijn. Meer hengel en duiklocaties kampen met dergelijke problemen. Video: Sietze Oldersma. Bekijk video:

Duiken in Ruinerwold

Het onderzoek van de NNDF is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Wageningen. Het rapport wijst twee belangrijke oorzaken aan voor de verslechterende waterkwaliteit: Overpopulatie van vooral karpers en een teveel aan voederplekken. Na het uitbrengen van het rapport is contact gezocht met de visvereniging, maar tevergeefs. Sindsdien is de situatie verslechterd. Waren het toen vooral het slechte zicht en de afstervende plantengroei die opvielen, nu is dat ook de beschimmelde bodem. De witte bollen die je op de video ziet, zijn boilies. Dit is lokvoer voor karpers. Het zijn er zoveel dat ze beschimmelen en het water vervuilen. Hoe de combinatie van overpopulatie van karpers en een teveel aan lokvoer tot de huidige situatie kon leiden, lees je in het rapport van de NNDF.

Beschimmelde vissen

De gevolgen van dit alles zijn zorgwekkend. Sietze Oldersma maakte de beelden tijdens een duik met zijn buddy, Jan de Groot. Ze troffen een bodem aan die op sommige plekken bezaaid was met beschimmelde boilies. "Het ligt overal," vertelt Rianne Poessé, die lid is van hun duikgroepje, "en dat terwijl aan deze kant helemaal niet gevist mag worden. Je ziet zelfs beschimmelde vissen zwemmen." Het kantelpunt werd al jaren geleden bereikt, met de natuur en de duiksport als grote verliezers. Maar ook de hengelsport verliest. Ook de hengelaars klagen op hun fora over de kwaliteit en de hoeveelheid van de boilies en zien de visstand teruglopen. Het is tijd voor een handreiking tussen beide sportsectoren in Ruinerwold. Beide besturen moeten aan tafel om samen te werken aan oplossingen en herstel. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht