Veelbelovende duikstek in aanleg in Weert

Dit bericht is geplaatst op 10 september 2020
Veelbelovende duikstek in aanleg in Weert

Kraakhelder water en duikvoorzieningen.

Kraakhelder blauw water, een verzonken bos, duikvoorzieningen, een diepte van 30 meter, faciliteiten zoals kleedruimten en toiletten en ga zo maar door. De plannen voor de toekomstige duikstek, 't Blauwe Meertje, zien er veelbelovend uit. Je kunt er in 2024 duiken. Video: Ghosttjr2. Bekijk video: We ontdekken voortdurend nieuwe stekken. Abonneer je nu

Duiken in Weert    

Duikplas 't Blauwe Meertje wordt door het zandwinbedrijf, Kuypers Kessel, ontwikkeld in nauw overleg met duikteam Budel, duikteam Nederweert en duikclub de Peddemoeek. "Op dit moment zijn de werkzaamheden nog in volle gang," aldus Ken Jeurissen van Kuypers Kessel, "maar over een aantal jaar ligt hier een duikplas met een diepte van 30 meter, kraakhelder te midden van de natuur. De duikplas wordt apart aangelegd naast een recreatielas met dagstrand en outdooractiviteiten. Op deze manier kunnen duikers ongehinderd duiken. De duikstek krijgt een duiksteiger met een lengte van negen meter die geschikt is voor mindervaliden. Ook worden duikplatforms afgezonken op 3, 6, 9,18 en 30 meter ten behoeve van duikscholen die opleidingen willen geven."

Speciaal aangelegd voor duikers

We zijn erg onder de indruk. Zelden wordt in Nederland een duikstek vanaf de grond af speciaal voor de duiksport opgebouwd. Een welkome afwisseling vinden wij als Duikersgids. We krijgen zelfs een duikkaart opgestuurd waarop de locaties van alle toekomstige voorzieningen en duikobjecten staan aangegeven. Die informatie vind je ooit natuurlijk terug op Duikersgids, als je een abonnement hebt. Hoe ziet het ontwikkelingsplan er in grote lijnen uit en wat is de huidige stand van zaken? Het dagstrand is al open. De bouw van het outdoorstrand en het horecapaviljoen volgen in 2021. Bij het horecapaviljoen worden speciaal voor duikers een douche, een wc en omkleedruimten aangelegd en over de aanleg van een vulstation wordt nagedacht. Voor professioneel beheer van de locatie wordt naar een ondernemer gezocht. Er hebben zich reeds enkele gegadigden gemeld. Verder komt er naast de duikplas een groepsaccommodatie voor overnachtingen.

Schoon water met superzicht

Wat kun je onderwater verwachten? De plas krijgt een verzonken bos. Verder worden delen van de zandinstallatie, die nu nog volop in bedrijf is, afgezonken evenals een silo, een bus, een aantal rioolbuizen en een huisje. 't Blauwe Meertje wordt gevoed door zuiver grondwater, wat in Weert en omstreken een erg lage PH waarde heeft. Het zicht in de plas is dan ook meer dan voortreffelijk. Het zonlicht kan tot diep in de plas doordringen waar het witte bodemzand weerkaatst wordt. Doordat het een gesloten plas is met een lage PH waarde zit er nog weinig vis in. Dat kan nog komen. De oevers en taluds zijn nog niet afgevlakt waardoor de natuurontwikkeling nog niet op gang is gekomen. Wanneer kun je duiken? De ontgronding is over twee jaar afgerond. Daarna start de inrichting van de duikplas. Duikers zijn naar verwachting medio 2024 welkom.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht