Cindy Braspenning duikt op enkele meters van de lederschildpad

Dit bericht is geplaatst op 24 september 2020
Cindy Braspenning duikt op enkele meters van de lederschildpad

Het dier bevindt zich waarschijnlijk nog in de Oosterschelde.

Cindy Braspenning, van de Belgische duikclub Amfibie, dook op 20 september 2020 vlakbij de lederschildpad die al enkele dagen in de Oosterschelde zwemt. Cindy maakte een clubduik bij de Vuilnisbelt. Boven haar zwom de veelbesproken schildpad bijna in haar luchtbellen. Kantwacht David Hublau dacht toen nog aan een zeehond en maakte deze foto. "Eeuwig zonde," zegt Cindy achteraf, "het zicht was goed, maar we hebben niets gezien." Foto: David Hublau.

Zeehond, bruinvis? 

"Hey, hebben jullie die zeehond nog gezien," klonk het meteen toen Cindy met haar buddies, Patrick Elzakkers en Iefke van Gool, boven water kwam. "Nee," luidt het antwoord. Ook het andere buddypaar, Stefanie van den Kerckhove en Dave Hens, had niets gezien. Dan worden de foto's getoond en ontstaan de eerste twijfels. De hele zondag wordt in Whatsapp-groepjes gediscussieerd wat er die middag boven de duikers gezwommen heeft. Alleen clublid, Paul Gevers, neemt het woord 'lederschildpad' in de mond, maar de twijfels blijven. Die komen toch helemaal niet in de Oosterschelde voor. Nee, het was een zeehond of mogelijk een bruinvis. Pas twee dagen later, als de lederschildpad breed in het nieuws verschijnt, komt er duidelijkheid. Politie-ambtenaren hadden op dinsdag 22 september rond 12:00 uur een lederschildpad waargenomen ter hoogte van Wemeldinge

Route van de schildpad

De schildpad was, zoals nu blijkt, twee dagen eerder dus al gespot door duikclub Amfibie. Na deze ontmoeting steekt het dier de Oosterschelde over om bij Wemeldinge voor het eerst herkend te worden. Dat is een afstand van ongeveer 4 kilometer. Later die dag wordt de schildpad bij Goese Sas gezien, weer ongeveer 4 kilometer verder. Recentere waarnemingen zijn niet bekend, maar het dier lijkt de kust te volgen richting de Noordzee. Mogelijk zwemt het nu ter hoogte van Colijnsplaat. Daar vandaan moet het nog zo'n 25 kilometer afleggen naar de zeemonding, terwijl het nog moet slapen en jagen. Kunnen we hem nog spotten? Opletten bij duikstekken zoals Wissenkerke Oostnol of Vlietepolder Peilhuisje of aan de overzijde natuurlijk bij stekken zoals Plompe Toren of Burghsluis. Volg duiknieuws via Duikersgids en blijf up to date met een Duikersgids abonnement.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht