Duikers lyrisch over de tunnels van Ekeren

Dit bericht is geplaatst op 27 september 2020
Duikers lyrisch over de tunnels van Ekeren

"De lichtspelingen van de zon, de scholen vis, de grote snoeken."

De tunnels van Ekeren, de verborgen grot van de Put van Ekeren. Noem het hoe je wil maar elke duiker die deze locatie kent, is er lyrisch over. De meterslange tunnels, de grootste is meer dan twintig meter lang, zijn fascinerend. De flikkerende lichtspelingen van de zon, de scholen vis, de grote snoeken. Kristof Goovearts maakte deze schitterende foto. Foto: Kristof Goovearts. Duikersgids Support Team: Kristof Goovaerts.

Duiken door de tunnels van Ekeren

"Ik ben in de Put van Ekeren gaan duiken als gevolg van de lockdown in België," vertelt Kristof. "Ik was ook net begonnen met onderwaterfotografie en dit bleek een ideale locatie om de camera te leren kennen en mijn skills verder te trainen. Het was mijn duikbuddy die mij over deze prachtige locatie vertelde en me erin wegwijs maakte. De tunnels waren voor mij een complete verrassing. Ze bestaan volledig uit wier en begroeiing. De grootste is naar schatting twintig meter lang. Eenmaal binnen waan je je in een andere wereld. Je kijkt je ogen uit. De lichtspelingen van het invallende zonlicht zijn fascinerend en er is overal leven te bespeuren. Een geweldige plek voor onderwaterfotografie." Steeds meer duikers weten de tunnels te vinden. Wil je ze ook zien, dan moet je opschieten. Uiteindelijk raken ze in verval en als de planten afsterven zullen ze helemaal verdwijnen. 

Vind de tunnels

Hoe kun je de tunnels vinden? Iedereen die regelmatig in de Put van Ekeren duikt moet ze met wat zoekwerk kunnen vinden. Je vindt enkele hints in het artikel dat we eerder over deze locatie publiceerden met videobeelden van Dirk van den Bergh. "De ingang is moeilijk te vinden," vertelt Kristof, "omdat het allemaal zo dik begroeid is. Je moet je ook veilig voelen als duiker en een goed drijfvermogen hebben. Er ligt allemaal fijn materiaal op de bodem dat snel opdwarrelt. Een goede trim- en zwemtechniek is dus essentieel. Foto's maken is een uitdaging, maar als het lukt kom je met prachtige opnamen boven water." Meer foto's van Kristof, die pas een jaar onderwater fotografeert, vind je op de duikstekpagina of ga naar zijn instagram pagina. Let op, je kunt in de tunnels niet direct opstijgen! Er zijn in Nederland en België ook dit jaar weer nieuwe duikstekken en biotopen ontdekt. Abonneer je op Duikersgids voor elk jaar een seizoensadvies.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht