Duikers lyrisch over de tunnel van Ekeren

Dit bericht is geplaatst op 27 september 2020
Duikers lyrisch over de tunnel van Ekeren

"De lichtspelingen van de zon, de scholen vis, de grote snoeken."

De tunnel van Ekeren, de verborgen grot van de Put van Ekeren. Noem het hoe je wil maar elke duiker die deze locatie kent, is er lyrisch over. De meterslange tunnel is een fascinerende belevenis met flikkerende lichtspelingen van de zon, scholen vis en jonge grote snoeken. Kristof Goovearts maakte deze schitterende foto. Foto: Kristof Goovearts. Duikersgids Support Team: Kristof Goovaerts.

Duiken door de tunnels van Ekeren

"Ik ben in de Put van Ekeren gaan duiken als gevolg van de lockdown in België," vertelt Kristof. "Ik was ook net begonnen met onderwaterfotografie en dit bleek een ideale locatie om de camera te leren kennen en mijn skills verder te trainen. Het was mijn duikbuddy die mij over deze prachtige locatie vertelde en me erin wegwijs maakte. De tunnel was voor mij een complete verrassing. Het bestaat volledig uit wier en begroeiing en is naar schatting twintig meter lang. Eenmaal binnen waan je je in een andere wereld. Je kijkt je ogen uit. De lichtspelingen van het invallende zonlicht zijn fascinerend en er is overal leven te bespeuren. Een geweldige plek voor onderwaterfotografie." Steeds meer duikers weten de tunnel te vinden. Wil je hem ook zien, dan moet je opschieten. Uiteindelijk raakt het in verval en als de planten afsterven zal het helemaal verdwijnen. 

Vind de tunnels

Hoe kun je de tunnel vinden? Iedereen die regelmatig in de Put van Ekeren duikt moet de tunnel met wat zoekwerk kunnen vinden. Je vindt enkele hints in het artikel dat we eerder over deze locatie publiceerden met videobeelden van Dirk van den Bergh. "De ingang is moeilijk te vinden," vertelt Kristof, "omdat het allemaal zo dik begroeid is. Je moet je ook veilig voelen als duiker en een goed drijfvermogen hebben. Er ligt allemaal fijn materiaal op de bodem dat snel opdwarrelt. Een goede trim- en zwemtechniek is dus essentieel. Foto's maken is een uitdaging, maar als het lukt kom je met prachtige opnamen boven water." Meer foto's van Kristof vind je op de duikstekpagina of ga naar zijn instagram pagina. Let op, je kunt in de tunnel niet direct opstijgen! Zoek je onbekende duikstekken in Nederland en België? Abonneer je op Duikersgids voor elk jaar een seizoensadvies.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht